2024. március 28., csütörtök

Ne csak a szociális segélyre várjanak!

Csikós László államtitkár Gyálán felkereste a Tiszába fulladt áldozatok családjait
Csikós László

Csikós László

A szerb kormány szociális ügyekkel megbízott államtitkára, Csikós László a közelmúltban Gyálán felkereste a három vízbe fulladt kiskorú gyermek családját. Az államtitkárt a családlátogatás okairól és a tapasztalatairól kérdeztük:

– Mind a három áldozat a szociális minisztérium támogatottja volt. Az egyik Tiszába fulladt fiú, Laci már a harmadik befogadó családnál volt Gyálán, viselkedési problémák miatt. A legidősebb áldozat, a 15 éves Kristijana apja már korábban elhunyt, ő utána kapta a családi nyugdíjat, mert rendszeresen járt iskolába. A bajokat tetézi, hogy ebben a családban van még egy hétéves értelmi fogyatékos kislány és egy nagyobb fiú is, aki már nagykorú, szakmát tanult, de nincs munkája. Az anya családi pótlékot és ápolási díjat kap az államtól, de így is nagyon nehezen élnek.

A harmadik család is csonka család, az anya elhagyta a családot, az apa egyedül nevelte a három gyereket, akik közül Danijel a Tiszába fulladt. A megmaradt két fiú közül az egyik 15 éves, eddig még járt iskolába, kapta a szociális segélyt, de bátyja, aki elmúlt 16, nem kap szociális segélyt, összeállt egy 20 éves, kisgyermekes, elvált fiatalasszonnyal, aki szintén náluk lakik. A helyzetük korántsem rózsás, de az apa munkaképes, aki a tragédia idején is napszámban volt dolgozni. A két nagy fiú nem kap tovább szociális támogatást, legalább a nyári hónapokban alkalmi munkákból kereshetnének némi pénzt a napi szükségleteik kielégítésére.

A három család állandó megélhetési gondokkal küszködik, életkörülményeik lesújtóak, düledező lakóházban tengetik napjaikat. Nincsenek meg az alapvető higiéniai feltételek. Két család nagy kerttel rendelkezik, de abban csak gyomok nőnek, holott a konyhára szükséges zöldségféléket meg tudnák termelni. A szociális juttatásokból nem lehet megélni, kis segítséggel sokat javíthatnának a sorsukon, más nem fogja helyettük kijavítani a házat vagy megművelni a kertet, ahol még háziállatokat is tarthatnának – mondta Csikós László államtitkár a családlátogatások után.