2024. április 20., szombat

Már egy éve hallgatnak a harangok

Csókán megkezdték a Szentháromság-templom harangjainak a felújítását – A munkával Frankó Csaba vállalkozót bízták meg
Az újrafestett két harang a csókai templom tornyában

Az újrafestett két harang a csókai templom tornyában

A csókai Szentháromság-templom 2013-ban volt kétszáz éves, az ezt megelőző években, 2005 és 2011 között felújították a tetőszerkezetet. A templomot szigetelték és újrameszelték, a torony rézbádog borítást kapott, a toronyóra számlapját rozsdamentes acéllemezzel borították be, és a keresztet aranyozták. A majdnem teljesen megújult templom harangjai is felújításra szorultak, de ezek a munkálatok csak a közelmúltban kezdődhettek meg. Amint azt Hajdu Sándor plébános lapunknak elmondta, a két nagyharangot idestova egy éve nem kondították meg, mivel a síneken függő harangokat tartó szerkezet annyira megkopott és elhasználódott, hogy már attól lehetett tartani, leszakad a két, összesen több mint három tonna tömegű harang.

– Félő volt, hogy ha továbbra is használjuk a harangokat, akkor egyszer csak leszakadnak, amiből nagy baj lehetne. Ezért döntöttünk úgy, hogy a községgel és a püspökséggel karöltve megkezdjük a harangok renoválását. Egy budapesti cég megvizsgálta a harangokat és a tartószerkezetet, szerintük a felújítás költségei elérik a 15 000 eurót. A községi vezetőség megértésének és segítőkészségének köszönhetően kezdődhettek meg a munkálatok. Sajnos Csóka napjára, július 26-ára még nem szólalhatnak meg a harangok, de reméljük, hogy a közeljövőben sikerül befejezni a nagy munkát – mondta Hajdu Sándor atya.

A tervek szerint öt fázisban újítják föl a két harangot és a tartószerkezetet. A közelmúltban leszerelték a két nagyharangot, kijavították a hibákat, és átfestették. Közben készül az új harangtartó konstrukció. A munkálatok első szakasza 360 000 dinárt igényel, ennek kétharmadát az önkormányzat állja, a többit a püspökség biztosítja. A munkálatok folytatására további 300 000 dinárt folyósít a község.

A csókai katolikus templom harangjainak a felújításával a helybeli Frankó Csaba kisiparost bízta meg az egyházközség:

– A csapágytartók már annyira ki voltak kopva, hogy a harangok szabálytalanul lengtek, ugráltak, veszélyes vibrációkat keltettek. Az egész szerkezet, a falba beépített sínek is kimozgósodtak, végső ideje volt a felújítás megkezdésének. A harangok leemelésére öt tonna teherbírású emelőt szereltünk föl. A nagyobb harang tömege meghaladja a két tonnát, a valamivel kisebb és vékonyabb másik harang egy tonna körül van. Amikor majd újra fölszereljük őket, lemérjük, hogy pontosan milyen hangmagasságon, frekvencián szólnak.

Frankó Csaba

Frankó Csaba

Amikor leemeltük a két nagyharangot, minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy nem bronzöntvényekről van szó, hanem acélból készült harangokról. Mindkét harang felső peremén van egy-egy évszám, 1945/26, ami azt jelenti, hogy az eredeti, 1926-ban öntött harangokat elvitték, majd 1945-ben újraöntötték, de már acélból. A harangokat a latin nyelvű felirat szerint Léderer Erzsébet ajándékozta a csókai templomnak 1926-ban. A második világháborúban a német megszállás alatt álló Bánát több templomából elvitték a bronzharangokat, a hadiiparnak szüksége volt az értékes fémekre. Erre vonatkozó konkrét információkról, feljegyzésekről nem tudok.

A nagyobb harang belsején látszanak a kongatás nyomán a harangnyelv által okozott sérülések, amelyek megmutatják az acélöntvény belső szerkezetét, hibáit, ilyen porózus öntéshibák nem keletkeznek a bronz öntésekor. A harangot kilencven fokban elfordítva szereljük föl, hogy ne ugyanott üsse a nyelve.

Új, szabadon álló konstrukcióra állítjuk föl a két harangot egymás fölé, az egész tartószerkezet gumipárnán nyugszik a padlón, ami elnyeli a rezgéseket, és nem károsítja a torony falát, mint a korábban beépített sínek. A tartószerkezet megépítése jelenti az első fázist, az anyag megvan hozzá, a két nagyharang rendbetétele után a két kisharangot is felújítjuk, majd következik az utolsó fázisban a toronyóra megjavítása, ha lesz rá pénz. A harangokat elektromos szerkezet fogja vezérelni, ki- és bekapcsolni, továbbra is villanymotor fog majd harangozni – mondta Frankó Csaba, aki keresett gépszerelő és javító itthon és külföldön.