2024. április 20., szombat

Thaçinak nem sikerült támogatottságot biztosítania

Hashim Thaçinak, a Koszovói Demokrata Párt elnökének nem sikerült támogatottságot szereznie pártjának parlamenti frakciójától a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróság megalapításához, annak ellenére sem, hogy Nyugat-Európa az elmúlt hetekben nagy nyomást gyakorolt a bíróság megalapításának érdekében a pártelnökre, tudósított szerdán a Szerbiai Rádió és Televízió (SZRTV). A különleges bíróság megalapításának legnagyobb ellenzőit a párton belül Nait Hasani vezeti. A csoportosulás azt követeli, hogy az új bíróság ne csak az UÇK háborús bűneivel foglalkozzon, hanem a Koszovó területén megtörtént összes háborús bűnnel. Thaçi, miután tárgyalt a párt „felkelő” tagságával, kijelentette, hogy a bíróság megalakításának érdekében a koszovói parlament augusztusban nem fog tartani szünetet, míg a pristinai lapok úgy gondolják, hogy ettől függetlenül a koszovói parlament nem fogja tudni befejezni szeptemberig a munkát.

Az UÇK háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróságot, amelyben az ügyészek és a bírák is külföldiek lennének, még az év elején kellett volna megalapítania Koszovónak, azonban az UÇK veteránjainak, akik Hashim Thaçi pártjában is képviseltetik magukat, sikerült megakadályozniuk a bíróság megalapítását. A KDP parlamenti frakciójának 7 képviselője ellenzi a különleges bíróság megalapítását, mellettük pedig ugyanezen az állásponton vannak az Albin Kurti vezette Önrendelkezés Mozgalom képviselői, valamint az UÇK két egykori tisztje által vezetett párt is: Ramush Haradinaj Szövetség a Jövőért (AAK) pártja és Fatmir Ljmalj Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) pártja.

A pristinai Zëri napilap szerint Thaçi azzal fenyegette meg párttársait, hogy amennyiben nem támogatják a különleges bíróság megalakítását, lemond pártelnöki tisztségéről.