2024. március 28., csütörtök

Falunap Bajsán

Kelebia polgármestere kapta a falu díszpolgára címet

Falunapot tartottak Bajsán, amire egész napos programmal készültek a bajsaiak. Ekkor tartotta díszülését a helyi közösség tanácsa, s kiosztották a falu legrangosabb elismeréseit. Idén köszönőlevélben részesült Belada Piroska, Popov Mária, Mileticki Lazo és Vukašin Miljković, a falu díszpolgári címét pedig Mackó József, a magyarországi Kelebiának, Bajsa testvértelepülésének a polgármestere kapta. A falunap ünnepélyes megnyitójára délután került sor, s ennek keretében Lackovics Károly tanácselnök átadta a helyi közösség ajándékcsomagjait az újszülötteknek. Ez alkalommal 16 kismama és 17 kisbaba volt a megajándékozottak között. A szombati falunapon kapták meg elismeréseiket a bajsai véradók is.

Lackovics Károly arról számolt be a médiának, hogy a bajsaiak a közelmúltban szavazták meg az új helyi járulékot az elkövetkező 10 évre. Ennek nagy jelentősége van, mert a befolyó pénzösszegből a falu fejlődését biztosítják. A tanácselnök szerint a falu polgárai hamarosan megtapasztalhatják a különböző fejlesztéseket, s a falunapon kicsit a helyi járulék megszavazását ünnepelték. Lackovics kiemelte, hogy a kánikula ellenére nagyon sok bajsai részt vett a falunapon.

Bajsa nemzeti összetétele specifikus, hiszen szerbek, szlovákok és magyarok lakják, ennek ellenére a falu összetartó – mondta el Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke és a hk tanácsának tagja.

– A helyi járulék megszavazása is azt mutatja, hogy a bajsai nép mennyire összetartó és komoly hozzáállású. A siker mellett nem szabad elfelejteni, hogy még nagyon sok teendőnk van. Például a vízvezeték-hálózat felújításának a befejezése, a Krivaja folyó szennyezésének megfékezése, a közvilágítás felújítása, valamint a vízelvezető árkok, a központ és a medence rendbetétele – közölte Plohl, majd arról is szólt, hogy a helyi járulékról szóló szavazás miatt ebben az évben kicsit később került sor a falunapra. A programot is szerényebb keretek között tartották meg, de ez a hangulaton egyáltalán nem érződött – tudtuk meg a kkt-elnöktől.

Mackó József, Bajsa új díszpolgára elmondta, hogy váratlanul érte ez a megtiszteltetés.

– Nagyon köszönöm Bajsának és a bajsai vezetésnek, hogy így állt hozzá ehhez a történethez. Mindannyian megértettük, hogy ez többről szól, mint egyszerű projektumok megvalósítása. Azok kivitelezése a mindennapokat képezi, de az, hogy egészséges emberi és baráti kapcsolatokat építsünk ki, már ünnepnek számít. Hála istennek, ezt most beigazolódott, és erre lehet építeni a jövőben – hangoztatta Kelebia polgármestere.