2024. április 23., kedd

Viharfelhő-oszlatás éhbérért

A csókai önkormányzat üzemanyaggal támogatja a rakétakezelők munkáját – Félszáz jégvédelmi rakéta áll bevetésre készen
Egyre kevésbé becsülik meg a jégvédelmi rakéták kezelőinek munkáját

Egyre kevésbé becsülik meg a jégvédelmi rakéták kezelőinek munkáját

A Tisza mente az idei nyarat eddig megúszta nagyobb viharkárok, jégverés nélkül, de az ördög nem alszik, tudják ezt Csókán is, ahol az önkormányzat vezetősége Balázs Ferenc polgármesterrel az élen a napokban fogadta azt a tizenhat személyt, akik a község területén felállított nyolc jégelhárító rakétakilövő állomást üzemeltetik szükség szerint két váltásban. Ezek az emberek a nyári hónapokban mindennap készültségi állapotban vannak. Amint riasztást kapnak a bajsai meteorológiai radarállomásról, hogy veszélyes viharfelhők közelednek az adott jégvédelmi rakétaállás térségébe, azonnal a helyszínre sietnek, és rövid idő alatt tüzelőállást foglalnak el.

A jégelhárító állomások kezelői sajnos évről évre kevesebb juttatást kapnak az államtól. A közelmúltig a készenléti időszakban havi négyezer dinárt kaptak, de amióta nem a belügyminisztériumhoz, hanem a köztársasági hidrometeorológiai intézethez tartoznak, ezt az összeget levették 2400 dinárra. A csókai önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan idén is üzemanyaggal támogatja a jégvédelmi rakétakilövő állomások kezelőinek a munkáját. Augusztus végéig 15 000 dinár értékű üzemanyagot kapnak, ami előfeltétele a gyors helyszínre ékezésnek és a hatékony beavatkozásnak.

Az önkormányzat 16 jégvédelmi rakétát vásárolt, közülük 14 nagy hatótávolságú, a fennmaradó két kis hatósugarú rakétát az országhatár közelében, Egyházaskér környékén vetik be szükség szerint, nehogy véletlenül átlőjék a rakétákat a szomszédos Románia területére. Amint azt a polgármester elmondta, az újabb jégvédelmi rakéták beszerzésével a tavalyról megmaradt rakétákkal együtt egy híján ötven jégvédelmi rakéta áll rendelkezésre a fenyegető viharkárok, a jégverés kivédésére a község területén.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a rakéták általában ötvenszázalékos hatásfokkal képesek kivédeni a jégkárokat, gyakran ugyanis olyan hirtelen zúdul le a jeges esővel kísért zivatar, hogy már a kilőtt rakéták sem tudják szétoszlatni jégfelhőket. Tavaly Csóka község területén nem volt komoly kárt okozó jégverés, ami jelentős részben a hatékony jégvédelemnek is köszönhető, bár az időjárás szeszélyei kiszámíthatatlanok.