2024. április 19., péntek

Kéményt „cserél” a pékség

Talán megszűnnek a maró füst miatti panaszok Zentán
Sűrű, kellemetlen szagú, fejfájást okozó füst terjeng a pékség kormos kéményéből

Sűrű, kellemetlen szagú, fejfájást okozó füst terjeng a pékség kormos kéményéből

Az elmúlt időszakban – már évekről beszélhetünk – több zentai polgár is szóvá tette (az önkormányzathoz és lapunkhoz is fordultak panaszukkal) a kellemetlen, fejfájást okozó, nyáridőben is terjengő füstszagot, ami, mint kiderült, a Braća pékség kéményéből terjed szét éjjelente. Mint a mellékelt felvétel is igazolja, nemcsak éjszaka, hanem napközben, a reggeli órákban is sűrű füst száll föl a pékség alacsony és kormos kéményéből. A felvétel július 9-én valamivel nyolc óra után készült. A leszálló légmozgás miatt már az utcán érezni a kellemetlen füstöt.

A környéken lakók, egészen a Tópart utcáig, de más városrészeken is, leginkább azt sérelmezik, hogy a nyári kánikula idején, amikor éjszaka végre szellőztetni lehetne a lakást, nem merik kinyitni az ablakot, mert éjfél után, a kora hajnali órákban arra ébrednek, hogy füstszag terjeng a lakásban, és be kell csukni az ablakot. Normális dolog, hogy a pékség éjjel dolgozik, de nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtik föl a kenyérsütésre szolgáló kemencét.

Amint azt nem hivatalosan megtudtuk, az önkormányzat a polgárok panaszai nyomán végeztetett légszennyezésmérést, de az egy hónapon át tartó vizsgálat nem mutatott ki az egészségügyi határértékeket meghaladó szennyezést. Mindez azonban sovány vigasz azok számára, akik folyamatosan ki vannak téve a kellemetlenségeknek.

A községi felügyelőségek előre be nem jelentett látogatást tettek a pékségben, de csak annyit tudtak megállapítani, hogy a pékség kemencéit fával fűtik, az viszont nem derült ki, hogy a begyújtás alkalmával még milyen anyagokkal serkentik az égést, ami esetleg a kellemetlen szag forrása lehet. Csupán fa égetésekor nem keletkezik erős, csípős, kellemetlen, fejfájást okozó füst.

A reménytelennek látszó helyzetből, úgy tűnik, mégis van kiút, a felügyelők elrendelték a pékség nem megfelelő méretű kéményének az átépítését, és a tulajdonos ígéretet tett, hogy néhány héten belül új, pellettüzelésű kazánt állít üzembe (a pellet fa- vagy mezőgazdasági hulladékból préselt rudacska), amelynek a károsanyag-kibocsátása jóval alacsonyabb a hagyományos fafűtésű rendszereknél, kevesebb füst keletkezik, ami az új, magasabb kéményen keresztül távozik majd a szabadba.

A pékség egy kilométeres körzetében élők már nagyon várják a sok fejfájást okozó kémény lebontását, meg a beígért új kemence és magasabb kémény felállítását.