2024. március 29., péntek

Telve a silók, végén jár az aratás

A búza minősége és mennyisége felülmúlja a tavalyit – A zentai Žitopromet 17 dinárt fizet a búzáért
Napokon belül megtelnek a silók búzával

Napokon belül megtelnek a silók búzával

Alig két hete, hogy nagy iramban megkezdődött a kenyérgabona betakarítása, de máris megteltek a zentai Žitopromet tárolói. Csütörtök óta nem veszik át a búzát a malomnál lévő silókba. A Tisza-parti silótornyok is maholnap megtelnek, csakúgy mint a céghez tartozó törökkanizsai malom silói. A Žitopromet saját tárolóiba Zentán, Törökkanizsán és Gyálán szerdával bezárólag több mint 4700 vagon búzát vett át. A silók megtelte után a termelők által felkínált rekordmennyiségű búzát kisebb raktárakba és tárolókba próbálják elhelyezni. A Žitopromet partnercégeinél további 2000 vagon kenyérnekvalót helyeztek biztonságba.

Amint azt Predrag Đurović igazgató elmondta, ahogy a feldolgozás, az őrlés nyomán ürülnek a silók, úgy szállítják át a külső raktárakból a gabonát a Žitoprometba. Várható, hogy a 7500 vagont is meghaladja a felkínált mennyiség, ami már több a Žitopromet éves nyersanyagszükségleténél, ami hatezer vagon körül mozog.

– Jelenleg 17 dinár a búza ára adóval együtt, de a termelőknek nem kötelező eladni ennyiért a gabonát, tárolásra is átadhatják, és kivárhatnak az eladással. Aratás után még változhat a gabona ára, de ezt előre nem lehet megjósolni. Mindenesetre tény, hogy az ár egy dinárral alacsonyabb annál, amennyi tavaly ilyenkor volt, de azt a körülményt is figyelembe kell venni, hogy az idén jobbak, magasabbak a hozamok. A termelőknek nem kell semmiféle levonással számolni, hiszen nagyon jó a szem minősége, a hektolitersúly eléri, sőt meg is haladja a szabványos előírt szintet. Nincs szükség szárításra, 16 százalék nedvességig amúgy sem számítunk föl pluszköltséget a szárításra. Mindent összevetve, ideértve az üzemanyag- és vetőmagárakat is, a búzatermelők jövedelme a tavalyi szinten alakul. Egy ideig bizonyosan 17 dinár körül fog alakulni az idei termésű búza ára Szerbiában. A termelők akkor számíthatnak árkorrekcióra, magasabb felvásárlási árra, ha a hazai piacon esetleg megjelenik olyan nagyforgalmazó, amely jelentős tételben vásárol, és többet kínál a gabonáért a pillanatnyi árnál – mondta Predrag Đurović.