2024. március 29., péntek

Büdzsé, Európa Kollégium, VANUK

A tavalyi költségvetés teljesítéséről és az idei költségvetés módosításáról tárgyalt a vajdasági parlament költségvetési bizottsága – Ma ülésezik a képviselőház

Három lényeges döntést is meghozhat mai ülésén a Tartományi Képviselőház. A héten csütörtökön még egy ülést tart majd a parlament, tegnap pedig az ezeken az üléseken elfogadásra váró döntések előkészítéseként az illetékes parlamenti bizottságok mondtak véleményt a javaslatokról.

Az egyik lényeges napirendi pontja a mai ülésnek kétségkívül a 2014-re vonatkozó költségvetési határozat teljesítéséről szóló jelentés elfogadása. A zárszámadás arról számol be a képviselőknek, sikerült-e mindenben teljesíteni a javasolt intézkedéseket a pénzeszközök felhasználása kapcsán. Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár a bizottság ülésén elmondta, hogy a zárszámadás és a költségvetés teljesítéséről szóló jelentés voltaképpen 23, a költségvetésből finanszírozott közvetlen felhasználó, 21 közvetett felhasználó és 6 pénzügyi alap éves jelentésének a konszolidálásaként jött létre. Radoman kifejtette, hogy a bevételeket a tartományi költségvetés 97,72 százalékban valósította meg, 59,1 milliárd dinárra számítottak, 57,76 milliárdot tett ki végül a bevétel. A korábbi évekből mintegy hatmilliárd dinárt ömlesztettek át a tavalyi büdzsébe, így az összbevétel 63,68 milliárd dinár volt. Vajdaság kevesebbet költött a tervezettnél. A költségvetés elfogadásakor 64,7 milliárdot irányoztak elő a különféle kiadásokra, a valós költekezés azonban 57,8 milliárd volt, ami körülbelül kilencven százaléka a tervezettnek. A 2014-es évet Vajdaság így 1,46 milliárdos költségvetési hiánnyal zárta a pénzügyi titkár által bemutatott jelentés szerint. Ez is kisebb az eredetileg tervezettnél, mely 3,87 milliárdról szólt. A bizottság rövid vitát követően elfogadta a jelentést, és továbbította azt a Tartományi Képviselőháznak elfogadásra.

Nem ez volt azonban az ülés egyedüli költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontja, Radoman ugyanis a bizottsági tagok elé tárta az idei büdzsé módosítására vonatkozó javaslatot is. Az új dokumentum értelmében 1,36 milliárd dinárral tenne ki többet az idei költségvetés, mely így 63,93 milliárd dinár lenne. Az teszi lehetővé az eszközök növelését, hogy a Vajdasági Fejlesztési Banktól átvett megfizettetési ügyek jól alakulnak, és a vártnál több pénz érkezik a tartomány kasszájába. A tartományi kormány elképzelése szerint az ekképpen keletkezett többletet a sári Aleksa Šantić növénytermesztési vállalat fejlesztésére költik majd el, de jut pénz gyógyászati berendezések beszerzésére és az árvízvédelem erősítésére is. Bizonyos összeget a falun élő fiatal házaspárok számára megálmodott házvétel-támogatási projektum céljaira fordítanak. A bizottság ezt a javaslatot is megszavazta és annak képviselőházi elfogadására tett javaslatot.

A parlament mai ülésének napirendjén lesz a Vajdasági Tudományos, Művészeti és Kulturális Akadémiának (VANUK) megalapításáról szóló döntés is, melyre a tartományi kormány május végén tett javaslatot, s mely még inkább megosztotta a hatalmi és ellenzéki képviselőket a parlamentben. Az ellenzék tagjai szerint alkotmányellenes lépésről van szó, nemtetszését fejezte ki időközben a Szerbiai Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) is, melynek végrehajtó bizottsága közleményben nevezte veszélyes politikai játszmának a tartományi kormány ötletét. Az intézmény célja a kormány állásfoglalása szerint a Vajdaság területén elősegíteni a tudomány fejlődését, a művészet kibontakozását a modern európai alapelveket követve, s szavatolva a kisebbségi, területi sajátosságok megőrzését is. A képviselőház jogszabályügyi bizottsága tegnapi ülésén azt állapította meg, hogy a VANUK megalapításáról szóló javaslat összhangban áll az ország jogrendjével, ilyen akadályba nem ütközik a javaslat elfogadása.

Az oktatási, tudományügyi, művelődési, ifjúsági és sportügyi bizottság ülésén jóváhagyta az újvidéki Európa Kollégium megalapítását lehetővé tevő képviselőházi döntés módosítását is.