2024. április 24., szerda

Ludas Matyi kontra Döbrögi

Gazdag program várja a fiatal és a felnőtt érdeklődőket a cserkészszövetség nyílt táborában
Épül a cserkésztábortűz a tavalyi nyílt táborban

Épül a cserkésztábortűz a tavalyi nyílt táborban

Idén is Kishegyesen tartják meg a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség nyílt táborát. A tábor célja, hogy a fiatalok megtapasztalják a cserkészlétet, mondta el lapunknak Kecskés Endre, a Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület ügyvezető elnöke. A tábor helyszíne ezúttal is a Welker-tanya lesz, és július 13-a és 20-a között kerül rá sor. Párhuzamosan lesz az ifjúsági tábor, amelynek Ludas Matyi adja a kerettörténetet, és a rover- vagy felnőtt-tábor, ahol kemenceépítést tanulhatnak a résztvevők. Kecskés arról is szólt, hogy ezúttal is gazdag programkínálattal készülnek.

– A kézműves-foglalkozások minden táborban jelen vannak, és ezúttal sem fognak elmaradni. Lesznek számháborúk és métacsaták, amelyek nagyon népszerűek a fiatalok körében. Elmaradhatatlan a cserkésztábortűz, aminek megvan a maga külön rituáléja. A tevékenységek feloszthatók külön víziekre és szárazföldiekre. Pl. ácsolni fogunk tutajokat, amelyekkel versenyezni fogunk, de lesz kajakozás is. Tartunk majd esti portyákat, csillagvizsgálást, sárkányeregetést, akadályversenyeket, iránytűs kincskeresést, csomókötést és még sorolhatnám. Külön érdekesség lesz a kötélpálya és a kötélhíd. Igyekszünk olyan tartalmas időtöltést összeállítani a 10–17 éves fiatalok számára, ami során kipróbálhatják, hogy milyen érzés természetközelben lenni. Emellett megtanulhatják a cserkészügyességeket, egyben azt is megtapasztalják, hogy milyen a cserkészfegyelem. Fontosnak tartjuk azt is, hogy tiszteljék és ápolják hagyományainkat – mondta el az elnök, majd külön kiemelte, hogy a tábor kiváló helyszín ismerkedésre és barátkozásra. Egész Vajdaság területéről lesznek résztvevők, sőt Magyarországról is. Kecskés meglátása szerint a táborok végére gyakran szövődnek szoros barátságok.

Amint már említettük, az ifjúsági tábornak a Ludas Matyi népmese lesz a kerettörténete. Az egész tábor e köré fog épülni, mondta el Kecskés, viszont XXI. századai szemszögből próbálják bemutatni majd a történetet. Kicsit vicces lesz a dolog, de természetesen a tanulság sem marad el. A 18 évnél idősebbeket az építőtábor várja, ahol az idén egy jurta alapú épületet fognak építeni, és kemencét is készítenek, számolt be az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk Kecskéstől, hogy július 8-áig lehet jelentkezni a táborba, a www.emcse.info honlapon. Itt megtalálható a szükséges felszerelés listája és a táborra vonatkozó többi információ is. A részvételi díj 3000 dinár, testvérek számára pedig 2000. Az ár a teljes ellátást tartalmazza.