2024. március 29., péntek

Könnyen törő tégla, gyatra festék...

A hazai építőipart ellepték a skart minőségű építészeti alapanyagok – Az ágazatban kialakult helyzet rendezése érdekében az építészeti minisztérium készíti az uniós elvárásoknak megfelelő új

A szerbiai építőiparban rengeteg a rossz minőségű, hibás termék és építőanyag. Még a külföldről érkező cikkek sem szavatolják minden alkalommal azt, hogy első osztályú minőséggel van dolga az embernek.

Példaként, az olasz, illetve spanyol csempelapok már nem egyszer a szerbiai vásárlók szemeteseiben landoltak, annyira gyatra volt a minőségük.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy minden egyes vásárlás során a fogyasztók kérjék ki az üzlettől az árucikk vizsgálati tanúsítványát, amely szavatolja, hogy minőségi termékről van szó.

Goran Rodić, az Építésügyi Kamara alelnöke elmondta, hogy az országban számos megbízható gyártó tevékenykedik, és ezt az idevágó exportadatok is tanúsítják.

– Meg kell jegyezni azonban azt is, hogy több feketén dolgozó cég is jelen van a piacon, ezek pedig olcsóbb termékeket forgalmaznak. Azonban nemcsak az építőipari cikkek minőségéről kell beszélni, hanem a polgárok egészségéről is, hiszen az építőanyagok több vegyi anyagot is tartalmaznak. Szakszerű vizsgálatok híján pedig előfordulhat, hogy olyan termékek kerülnek a piacra, amelyek a megengedettnél sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazzák az emberi szervezetre káros anyagokat. Az építésügyi ellenőröknek erre is oda kell figyelniük szúrópróbáik során – fejtette ki az alelnök.

Az építésügyi minisztérium munkatársai arra mutattak rá a médiához intézett nyilatkozatukban, hogy az országban meglehetősen kedvezőtlen a helyzet az építőanyagokat illetően, hiszen Szerbia még a korábbi EU-s építőipari előírásokhoz sem alkalmazkodott, holott az Unióban már újabb jogszabályt hoztak az építszetben használatos alapanyagok minőségi szabványairól.

A tárca szakértői úgy vélik, hogy a helyzetet leginkább az előírások megszigorításával és az ellenőrzések megsokszorosításával lehetne leginkább orvosolni. Az építésügyi minisztérium az ügyben már létrehozott egy új munkacsoportot, amely a biztonsági vizsgálatok megfogalmazásával, valamint más részletek kidolgozásával foglalkozik.

Az építésügyi felügyelőség egyébként – a tárca szerint – rendszeresen ellenőrizte az építőanyagok minőségét és összetételét. Csak májusban 37 alkalommal tartottak vizsgálatokat a szaküzletekben, ebből négy alkalommal hoztak határozatot az áruforgalom megszüntetéséről, illetve a hiányzó adalékanyagok hozzáadásáról.

A kerámialapok behozatalát tavaly összesen 315 alkalommal ellenőrizte a minisztériumi felügyelőség, és összesen 37 866 132 dinár értékben foglalt le vagy fordított vissza kerámialap-szállítmányt.