2024. március 29., péntek

Emléktáblát kap az egykori Budai Ifjúsági Park

Több mint 130 zenekar ad koncertet ma a zene ünnepén. Az 1982-ben Franciaországban civil kezdeményezésként indult, Magyarországon idén húszéves rendezvény fő helyszíne a Várkert Bazár, a szervezők szakmai partnere a Cseh Tamás Program. Táblát avatnak az egykori Budai Ifjúsági Park emlékére.

A könnyűzene mellett a klasszikus muzsika és a dzsessz is szerepel a zene ünnepe idei magyarországi kínálatában. Budapesthez 13 vidéki helyszín csatlakozott, a rendezvények mindenütt ingyenesek.

A fellépő előadók közül mintegy ötven a Várkert Bazárban lesz látható és hallható. A koncertek 13 órától 21 óráig tartanak, a komolyzene kedvelői számára a pécsi Pannon Filharmonikusok kamarakoncertje, a dzsesszrajongóknak például a Silence Fiction műsora jelent csemegét. Többen fellépnek az NKA Cseh Tamás Programja keretében az első hang- és képfelvétel elkészítésére támogatást nyert előadók közül, köztük lesz a Margaret Island, a Pace Palmers és a Fatal Error.

A Várkert Bazárban két nagyszínpad lesz, az egyik a Szárazárokban, a másik az Öntőház udvarban, emellett kisebb helyszínek az utcazenélés örömét mutatják be. Budapesti helyszín az A38 hajó, a Cselekvés Alkotás Közösség vagy a Corvin Áruház is, vidéken ingyenes koncertek lesznek többek között Hajdúszoboszlón, Csornán, Debrecenben, Érden, Győrött, Egerben és Szarvason, jobbára helyi zenekarokkal.

A zene ünnepe hagyományosan egy politikamentes megmozdulás, küldetése, hogy minél többen, minél több helyen ünnepeljék együtt a zenét - közös zenéléssel, ingyenes koncertekkel. Az 1982-ben született francia kezdeményezéshez 1995-ben csatlakozott Budapest, ma már több mint száz országban tartanak rendezvényeket a zene ünnepén, Európán kívül is.

A zene ünnepén a Cseh Tamás Program Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park helyszínén, a Várkert Bazárban felállítja első poptörténeti emlékpontját. Az emléktáblát Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője avatja fel vasárnap 16 órakor a Várkert Bazár úgynevezett Fülkepavilonjának északi homlokzatán, ott, ahol az ifipark első színpada állt.

A Budai Ifjúsági Park emléktábláját a közeljövőben további 14 követi. Az Alprogram célja egy retrospektív "poptörténeti tanösvény", túra létrehozása, amelynek keretében a magyar könnyűzene nevezetes helyszíneit kereshetik fel az érdeklődők.