2024. április 20., szombat

Már csak az északi hiányzik

Befejeződött a Zsinagóga déli homlokzatának felújítása – A tél előtt az északi oldal is teljes pompájában tündökölhet

Több mint négy évtized után, két év múlva teljes pompájában tündökölhet a szabadkai Zsinagóga. Elkészültek a déli homlokzat felújítási munkálatai, és hamarosan megkezdődhet az épület legláthatóbb, északi homlokzatának felújítása is.

Tegnap a leleplezett déli homlokzatot tekintette meg Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Babity János főkonzul és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere.

Szabados Róbert, a zsidó hitközség elnöke kiemelte, a hitközség negyvenéves óhaja, álma valósul meg.

– A déli homlokzat csak egy lépés abban a folyamatban, hogy az 1902-ben épült Zsinagóga elkezdhessen régi fényében tündökölni. Remélem, hogy az építkezési tempó folytatódhat, és a legközelebbi találkozás az északi homlokzat felújítása kapcsán lehet, s azt követően a beltér felújítására is sor kerülhet. Köszönet jár az önkormányzat fáradozásáért. A közös Zsinagóga-történelmünk egybefonódik, s a városnak lesz még egy gyöngyszeme, amellyel Szabadka büszkélkedhet – mondta az elnök.

Pásztor István kiemelte, a város, a tartomány, a magyar kormány közös erőfeszítéseinek eredménye ez, hogy ma valóban reális esély van arra, hogy az elkövetkező egy-két éven belül ez az épület teljes pompájában tündökölhessen.

– A végén jár a projektdokumentáció elkészítése, a beltér felújításához szükséges pénz is rendelkezésre áll. Ősz folyamán sor kerülhet a versenypályázat kiírására, és jövő tavasszal pedig megkezdődhetnek a beltér felújítási munkálatai is. Talán két éven belül újra itt tudunk majd állni, és gyönyörködni a felújított épületben, abban az épületben, amely 1902-ben mindössze egy év alatt épült fel. Most ez kicsit nehezebben megy, de az összefogásnak köszönhetően sikerrel fejeződhet, és mindannyian büszkék lehetünk majd erre az épületre – mondta Pásztor István.

Maglai Jenő polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a déli homlokzat felújításában.

– A kivitelezés határideje május 31-én járt le, néhány nap késéssel ugyan, de kiváló munkát végezve elkészült a felújítás. A munkálatok összértéke 13,5 millió dinár, és ezt teljes egészében a szabadkai önkormányzat biztosította. A végelszámolást követően valószínűleg valamennyit meg is tudunk takarítani. Nagyon örülök annak, hogy a tervek szerint halad a felújítás, s azért választottuk előbb a déli homlokzatot, hogy egyfajta nyomás legyen rajtunk, és a szem előtt lévő északi homlokzatot is minél előbb felújítsuk. Az északi homlokzat kapcsán elmondhatom, hogy a közbeszerzési folyamat lassítja a megvalósulást, mert több kivitelező jelentkezett, s az általunk kiválasztottra óvást nyújtott be a másik pályázó. Most arra várunk, hogy Belgrádban döntsenek a felsőbb szervek. Ezenkívül teljes gőzerővel dolgozunk azon, hogy elkészüljön a beltér projektdokumentációja is.

Hiszem azt, hogy a tél beállta előtt elkészül az északi homlokzat felújítása is, a beltéri munkálatok pedig tavasszal megkezdődhetnek – tette hozzá a polgármester.