2024. április 23., kedd

Eltűnik az illegális szeméttelep

A topolyai helyi közösség törekvéseiről – Sikeresen szerepeltek a tartományi közmunkaprogramra kiírt pályázaton
Folyamatban van az egykori Horváth-téglagyár helyén kialakult illegális szeméttelep rendezése

Folyamatban van az egykori Horváth-téglagyár helyén kialakult illegális szeméttelep rendezése

A helyi járulékból befolyt keretösszegből, pályázati eszközök jóvoltából a topolyai helyi közösség jelen pillanatban, párhuzamosan, több projektumot kivitelez, felügyel. Zajlik a topolyai, egykori Horváth-téglagyár helyén kialakult illegális szeméttelep rendezési folyamata, továbbá a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság támogatásának köszönhetően, közmunkaprogramon keresztül, helyi közösségünk közmunkásokat is foglalkoztathat.

– A mintegy hat hektáros területen elhelyezkedő, községi tulajdonban lévő egykori Horváth-téglagyár helyén kialakult illegális szeméttelep, amely valamelyest még jelenleg is viseli ezt a jellegét, rendezése, tisztítása zajlik most. Ez a projektum tartományi eszközökből valósul meg. Pályáztunk a telep rendezésére a Tartományi Településrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárságnál, amely céljaink kivitelezésére 1 100 000 dinárt hagyott jóvá. A területrendezés megvalósítását 816 000 dinár értékben a temerini Lukač Putevi Kft. végzi, amely a legmegfelelőbb ajánlatot adta a közbeszerzés folyamán – nyilatkozta lapunknak Szatmári Mihály, a topolyai helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, aki kiemelte: a terület egy részének rendezése, mintegy egy hektáron, korábban, kb. nyolc évvel ezelőtt már bekövetkezett, akkor fásítás is zajlott.

– A most zajló munkálatok keretében a helyszínen található szemét és törmelék az egykori téglagyár helyén még tátongó lyukba kerül, majd a földfelszínt elegyengettetjük, továbbá a szemét további felhalmozódásának elkerülése érdekében, háromszáz méter hosszúságban egy árkot is ásatunk. Bízunk abban, hogy nemcsak ez az árok akadályozza majd meg a szemétlerakást a jövőben, hanem reménykedünk a polgárok jóérzésében, valamint megkérjük az építésügyi felügyelőséget, továbbá a rendőrséget, hogy gyakrabban járőrözzenek errefelé – fogalmazott az elnök. Azt is megtudtuk, a helyi közösség közeljövőbeli tervei között van, hogy megvalósítsa: az illegális szemétlerakóhely területén harminc centiméteres humuszréteg kerüljön az elegyengetett földterületre, majd ott már 2015 őszén folytatódhasson a fásítás, a jövőben pedig a parkosítás mellett sportpályák létrehozása is.

E projektum kivitelezésében is számíthatnak a június 1-jétől, a közmunkaprogram jóvoltából foglalkoztatott dolgozók munkájára, akik mostanra a lokáción található fákat megnyesték, az árok kialakításában segédkeznek.

– A közmunkaprogramnak köszönhetően öt hónapon keresztül tizenhat munkást foglalkoztathatunk. Ehhez a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság másfél millió dináros támogatást biztosított, a helyi közösség ugyanekkora összeggel járul hozzá a program kivitelezéséhez. Szeretnénk a közeljövőben, önkormányzati támogatással, a dolgozók számát húszra növelni. A közmunkások mindenekelőtt a topolyai közterületeket tartják folyamatosan karban, a fűnyírás, a szemétszedés a feladatuk, a tópart és a parkok, az iskolák környékének karbantartása, a virágágyások rendezése, öntözése. A szemeteskannák és a padok, továbbá a játszóterek karbantartására is fókuszálunk. A városi strand karbantartására 1 millió dinárt különített el helyi közösségünk, ott is a zöldfelületeket rendezzük ezen összegből, továbbá a padokat, a szemeteskannákat javítjuk. Az üzemanyag-szükségletre, csakúgy mint az eszközök karbantartására, éves szinten 700-700 000 dinárt különítettünk el – fogalmazott a végrehajtó bizottság elnöke.