2024. április 17., szerda

A vegyi anyagok gyerekbiztos zárását ellenőrzik Európa szerte

A lakossági forgalomba kerülő veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó termékek gyerekbiztos zárainak ellenőrzését kezdik meg nyáron 15 európai országban, Magyarországon a vizsgálatokat a járási hivatalok népegészségügyi osztályai végzik, az Országos Közegészségügyi Központ szakmai támogatásával - közölte csütörtökön az MTI-vel az ÁNTSZ országos tisztifőorvosi hivatala.

A

közlemény szerint egy vegyi anyagot vagy keveréket tartalmazó termék zárása akkor tekinthető gyerekbiztosnak, ha azt a nyitáshoz szükséges erőkifejtés, vagy koordinált kézmozgás miatt a kisgyerekek többsége nem tudja kinyitni, ugyanakkor a felnőtteknek nem okoz gondot a nyitás.

A gyerekbiztos zárak ellenőrzésére a vegyi anyagokra vonatkozó uniós jogszabályok végrehajtásának ellenőrzését koordináló és az Európai Vegyianyag-ügynökség égisze alatt működő úgynevezett Fórum indított kísérleti projektet. A Fórum rendszeresen indít közös projekteket az egységes uniós ellenőrzési gyakorlat kialakítása végett, jegyzi meg közleményében a hivatal.
Az ellenőrzéseket az év második felében végzik felügyelők, az eredmények összegzése és kiértékelése pedig 2016 első felében történik majd.

A veszélyes keverékek csomagolásával szemben egyéb kritériumokat is támaszt a vegyi anyagok osztályozására, címkézésére és csomagolására vonatkozó uniós jogszabály. Így a csomagolás nem keltheti fel a gyermekek érdeklődését, illetve nem tévesztheti meg a fogyasztókat azzal, hogy hasonlít valamely élelmiszerhez, állateledelhez, gyógyhatású készítményhez vagy kozmetikumhoz. 

A kémiai biztonsági felügyelők ezt is ellenőrizni fogják, és a hiányosságok kijavításáig felfüggeszthetik a termék forgalmazását. Ha az érintett nem tesz eleget a hatóság előírásainak, akkor 10 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható - figyelmeztet a tisztifőorvos hivatala.