2024. április 19., péntek
FOTÓJEGYZET

Kutyaszorítóban

Zombor nem az egyedüli város, amelynek meggyűlik a baja a kóbor ebekkel. Se szeri, se száma a kutyák által megmart járókelőknek, akik kártalanítása tetemes összegbe kerül az önkormányzatnak. Félelmetes látvány, amikor a különböző méretű és fajtájú ebek tucatja falkába verődve beront a sétálóutcába, és csaholásukkal megfutamítják a járókelőket, a gyerekeket sétáltató anyákat, tébláboló nyugdíjasokat egyaránt.

Két hónappal ezelőtt egy megtermett rottweiler bevette magát egy ház udvarába. A tulajdonos nem kívánta megtartani a hatalmas állatot, de hiába hívogatta az általa illetékesnek tartott hatóságokat, amelyek közül egyik se reagált a két hónap alatt, az eb pedig nem tágított, folyton visszajárt az udvarba. Végül átlátogatott a szomszédba is, ahol megfojtotta a baromfit, majd megkergette a háziasszonyt, a nő menekülés közben fölbukott, agyrázkódással kórházba került. Ekkor betelt a pohár, a gazda a radikális lépésre szánta el magát, a rottweilert a rendőrőrs előtti oszlophoz kötötte, és hagyott neki ételt, vizet. A jószág két napot töltött a rendőrség előtt, majd a gazda tudomása szerint a kóbor ebeket begyűjtésével megbízott szolgálat elvitte.

A minap történt, hogy a város szélén, egy nyúlfarmon két kóbor kutya lemészárolt negyven óriásnyulat. A kutyák áttörték az udvar drótkerítését, fölforgatták a ketreceket, és módszeresen kiirtották az összes fajnyulat. A farm tulajdonosa munkába indulva, hajnali öt órakor vette észre, hogy a nyulaknál nem ég a villany, a két kutya akkor menekült el ugyanazon az útvonalon, amelyen bejutott, amikor a gazda meg akarta nézni, miért nincs világítás a nyúltelepén.

A harmadik eset a zombori félmaraton idején történt, kora délelőtt. A falkát bizonyára a hangos zene és a népes versenyzőtábor nyüzsgése is ingerelhette, egymást túllicitálva csaholtak és szlalomoztak a tömegben. Egyik falkatag rárontott a társára, alaposan összemarcangolta, majd az egyik kávézó teraszán ülők közé vetette magát, és rájuk támadt. Az esetleges bajt egyik vendég lélekjelenlétének köszönhetően sikerült elkerülni. A leleményes fiatalember egy székkel a földre szorította a dühöngő ebet, a többiek hívták a hatóságokat, de semmilyen beavatkozás nem történt. Az eb viszont félórás „fogva tartás” után lehiggadt, de mivel nem jött érte senki, elengedték. Ma is a város utcáin kószál társaival.