2024. április 20., szombat

Az oktatás fejlesztése közös érdek

Az Ada községbeli oktatási intézményekben tett látogatást Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár

Három Ada községbeli oktatási intézményben tett látogatást tegnap munkatársaival Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi–nemzeti közösségi titkár, aki megismerkedett az intézmények működésével, tájékozódott a legsürgetőbb, megoldásra váró problémákról, valamint a legfontosabb célkitűzésekről is.

Nyilas Mihály elsőként a moholi Novak Radonić Általános Iskolában tett látogatást, ahol tárgyalásokat folytatott Snežana Došić igazgatónővel és munkatársaival, majd megtekintette az intézmény épületét, valamint az újonnan létrehozott sportcsarnokot is, amellyel kapcsolatban elégedettségének adott hangot. Ezt követően előbb az adai Műszaki Iskolában Gilice Hilda igazgatónővel és munkatársaival, majd az adai Cseh Károly Általános Iskolában Maksó Éva igazgatónővel és munkatársaival folytatott megbeszéléseket, amelyek során kitértek az intézményekben folyó oktatás minőségével kapcsolatos kérdésekre, a munkakörülmények javításának lehetőségeire, a legsürgetőbb, megoldásra váró problémákra, valamint a legfontosabb célokra is, majd a tartományi oktatási titkár munkatársaival körbejárta az oktatási intézmények épületeit is, hogy személyesen győződjenek meg azok állapotáról és a tervezett fejlesztések szükségességéről.

– A látogatásom célja az volt, hogy munkatársaimmal személyesen is meggyőződjünk arról, milyen helyzet uralkodik az iskolákban, melyek azok a problémák, amelyeket a legsürgősebben meg kellene oldani, illetve melyik intézménynek mire van a leginkább szüksége. Ami minden intézmény esetében közös volt, az az, hogy minden iskolaépület felújításra szorul. A vizesblokkok rossz állapotban vannak, a tantermek felszereltsége is hagy kívánnivalót maga után, és más típusú felújítási munkálatokra is szükség lenne. Személyesen beszélgettem el az iskolák vezetőivel, elsőként a moholi iskola, majd az adai Műszaki Iskola és az adai általános iskola igazgatónőjével, akik bemutatták, hogyan működnek az általuk vezetett intézmények, és beszámoltak az eredményeikről, amelyek mindhárom iskola esetében igen dicséretesek – magyarázta Nyilas Mihály. – A tartományi szervek az idén is több olyan pályázatot írtak ki, amelyek az oktatási intézmények fejlesztését szolgálják. Ezek között vannak olyanok, amelyek már lezárultak, köztük a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázata és a mi titkárságunk egyes pályázatai is, de akadnak olyanok is, amelyek még nyitva állnak az oktatási intézmények előtt. Az adai általános és középiskola, valamint a moholi általános iskola is több projektumra pályázott, reményeink szerint sikerül majd forrást találni az általuk legfontosabbnak tartott projektumok megvalósításának támogatására – tette hozzá Nyilas Mihály. Elmondta azt is, hogy a különböző építkezési és felújítási munkálatokra vonatkozó tervekre egyelőre nem tudtak konkrét válaszokat adni, hiszen ezekben az esetekben a beérkezett pályázatok elbírálása még kezdeti fázisban van, ráadásul ebben a folyamatban a titkárság csak közvetett módon, konzultációs szinten vesz részt, ezen projektumokkal kapcsolatban ugyanis a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság az illetékes.

Nyilas Mihály hangsúlyozta, mivel az oktatási intézmények Vajdaság-szerte rossz állapotban vannak, és az épületeik sok esetben felújításra, az oktatás során használt eszközeik pedig fejlesztésre szorulnak, a titkárság szeretne minél több helyen hozzájárulni az intézmények fejlesztéséhez, akár önállóan, akár a helyi önkormányzatokkal vagy az illetékes minisztériumokkal karöltve, ugyanis – ahogyan fogalmazott – az oktatás fejlesztése közös érdek.