2024. március 29., péntek

Muzslyán 35, Nagybecskereken 18 elsőst várnak

Közép-Bánát szinte minden iskolájában őszre kevesebb magyar diákkal számolnak

Az iratkozás még tart, de már most biztosra vehető, hogy őszre a vártnál kevesebb magyar elsős kezdi majd meg iskoláztatását a közép-bánáti iskolákban. Magyar tanítók maradhatnak munka nélkül.
Közép-Bánátban a legtöbb magyar tanulója a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolának van. Egykor négy párhuzamos magyar osztályuk is volt, az utóbbi években ez háromra csökkent. Tavaly még sikerült három magyar első osztályt megnyitni, őszre viszont, már szinte biztosra vehető, hogy csak két magyar első osztály lesz. Az utóbbi években, átlagban 40-50 magyar első osztályos gyereket írattak be, őszre azonban csak 35 elsősre számítanak. Hallai Zoltán igazgató szerint ennek egyik oka az, hogy a szülők egy része gyerekének a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolát választotta. Ebben szerinte közrejátszott az, hogy az iskolabusz az utóbbi években Muzslyáról is utaztatott diákokat Nagybecskerekre. A dolgok jelenlegi állása szerint tehát őszre egy magyar osztály nyílik a központi iskolaépületben és egy a kinti iskolában.
Csak a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában elégedettek az iratkozás eddigi eredményeivel. A kilencvenes évek óta már csak ebben az általános iskolában van magyar tannyelvű oktatás. Az utóbbi években általában 6–10 gyerekkel nyílt meg a magyar osztály. Az idén viszont – részben az ideíratott muzslyai gyerekeknek is köszönhetően – 18 elsőst várnak. Ez lesz az utóbbi évtizedek legnagyobb létszámú első osztálya. Az idén egyébként nyolc nyolcadikosuk volt.
A lukácsfalvi iskola két magyar tagozatának összesen tíz tanulója van, a szerb osztályba pedig egyetlen gyerek jár. A tanulók száma az utóbbi években észlelhetően csökken. Négy évvel ezelőtt nem volt elsősük. Vass Dorotea tanítónő ebben a tanévben négy elsőssel foglalkozik, és őszre még két elsős csatlakozik majd hozzájuk.
A többnemzetiségű Erzsébetlakon a bombázások idején egyetlen osztályba vonták össze a magyar alsósokat. Kilenc év után sikerült újra két tagozatot nyitni. Az idén viszont nincs egyetlen magyar elsősük sem. Őszre remélhetőleg öten lesznek. Jövőre viszont már megint csak egy vagy két elsősre számíthatnak. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a faluban mintegy ötszáz magyar él.
Szentmihály egyike azoknak a magyarlakta falvaknak, ahol a legkisebb mértékben csökken a lakosság száma. A fiatalok a szülőfalujukban maradnak. A legtöbben kertészkednek, de egyre többen (már mintegy negyvenen) pedig az egyik autóalkatrészeket gyártó nagybecskereki vállalatban dolgoznak. Ennek ellenére mind kevesebb gyerek van ebben az ezerlakosú faluban is. Szeptemberben hat elsőst várnak. Jövőre viszont már tíz gyerek kezdheti meg iskoláztatását.
A torontálvásárhelyi általános iskolában a magyar elsősök száma az utóbbi években, átlagban 25–28 volt. A jelek szerint őszre fele ennyien sem lesznek. Húsz gyerek indult ugyanis az óvodába, de már év közben hatan elköltöztek, és így 14 gyermek van, aki az első osztályba indulna. Közben még három családból jelezték, hogy hamarosan elköltöznek.
Magyarcsernyén őszre tíz, Tóbán pedig négy elsősre számítanak. Ez mindkét településen megegyezik az elsősök jelenlegi számával. Tordán viszont a tavalyihoz képest – amikor 32 elsősük volt – csökkent az iskolába iratkozóknak a száma: kilenc elsőst várnak.