2024. április 23., kedd

Modern korunk telefonbetyárjai

A telefonos marketing kimeríti a zaklatás fogalmát – Naponta próbálnak meg ránk lőcsölni valamilyen árut vagy szolgáltatást
Branko Mataruga és Jablonszki Ferenc

Branko Mataruga és Jablonszki Ferenc

A zentai Branko Mataruga, Jablonszki Ferenc, Körmöczi Ibolya és mások is ugyanazzal a problémával fordultak szerkesztőségünkhöz. Arról van szó, hogy polgártársainkat folyamatosan zaklatják – és ez alól e sorok írója sem kivétel – a telefonmarketing-kisasszonyok, akik minden rábeszélő képességüket latba vetve próbálnak ránk sózni „kiválóbbnál kiválóbb” termékeket és szolgáltatásokat. Tapasztalatok alapján a rámenős telefonos ügynökök nagyobb eséllyel hálózzák be az idősebb személyeket, lukat beszélnek a gyanútlan kuncsaft hasába, aki végül bekapja a horgot, rááll a rendkívül jutányosnak tűnő vásárlásra. Az óvatlanul megrendelt árut azután már nem vagy nagyon nehezen lehet lemondani vagy visszaküldeni.

– Annyira elszemtelenedtek egyes ügynökségek, hogy hetente vagy már naponta többször is felhívnak, és eladásra kínálnak valamit, vagy azzal próbálnak beetetni, hogy a számítógép éppen engem sorsolt ki, és a cégük megajándékoz, amihez nem kell egyebet tenni, mint elmenni egy kötetlen vacsorára, és meghallgatni valami bemutató előadást. Az ilyen csábításoknak se szeri, se száma, nincs olyan ember, akit már ne környékeztek volna meg. Amit az utóbbi időben véghezvisznek, az már a bűncselekmény határán van. Délután még pihenni sem tud nyugodtan az ember, ha nem kapcsolja ki a mobilját vagy a vezetékes telefonkészülékét. Kérdem én, mi jogon élnek vissza a mobilszámommal, ki adta meg nekik, és kinek az engedélyével hívogatnak, hogy eladjanak nekem valamit. Nem ezért vettem a mobilszámot, hogy mások visszaéljenek vele – háborgott joggal Branko Mataruga, majd hozzátette:

– Az ügynökök már a magánéletünkbe is beavatkoznak, a minap is kaptam egy furcsa ajánlatot. A kedveskedő hívó hang arra próbált rávenni, hogy lepjem meg a feleségemet közelgő névnapja alkalmából egy szép konyhai csomaggal, az ajándék csak és kizárólag ebből az alkalomból a teljes ár feléért az enyém lehet, azonnal küldik futárszolgálattal, hiszen kihagyhatatlan ajánlat. Elküldtem őket melegebb égtájra, a szemtelenségük nem ismer határokat, már a személyes adatainkhoz is hozzáférnek, kiderítik, ki mikor született, mikor van a névnapja, és erre próbálnak játszani, hátha sikerül meggyőzni, csőbe húzni a meglepett polgárt, és megvásárol valamilyen terméket, még ha korábban esze ágában sem volt semmi hasonló dolgot venni. Azt vettem észre, hogy a reklámhívások után az én mobilszámlámról ment le a pénz, az én telefonszámomat terhelik meg a hívással. Az előfizetéses mobiltelefonokat csapolják meg. A saját pénzemért zaklatnak, panaszt teszek a Telekomnál – mondta.

Jablonszki Ferenc tejtermékeket árul a zentai piacon, a tejcsarnokban:

– Az ingyenvacsora-meghívások általában nem úgy végződnek, ahogy ígérik, haza sem engedik az embert, ha nem vásárol valamit. Az idősebb emberek, a nyugdíjasok állandó célpontjai a telefonos kereskedőknek, őket a legkönnyebb átverni. A nagymamámat már többször bepalizták. Ha egyszer sikerrel járnak valakinél, csakhamar újra felhívják, és rábeszélik valamilyen kihagyhatatlan ajánlatra. A nagymama kisnyugdíjas, alig több, mint tízezer dinárt kap havonta, de már többször rávették, hogy vásároljon valamit. Óva intjük ettől a vásárlástól, de a makacs és szívós telefonálók sikeresen meg tudják győzni az öregeket, hogy kell nekik az, amit éppen felkínálnak. Azzal ámítják a gyanútlan embereket, hogy ha nem tetszik a portéka, vagy nincsenek megelégedve vele, visszaveszik tőlük, ezért bátran megvehetik. Amikor azután valaki valóban vissza szeretné küldeni az árut, azzal a kifogással élnek, hogy megbontottuk az eredeti csomagolást, ezért nincs módjukban visszavenni az árut. Mit szólnának a kuncsaftok, ha én is telefonon hívogatnám őket, hogy de bizony tőlem vásároljanak túrót meg tejfölt a piacon – méltatlankodott jogosan Jablonszki Ferenc.

Hasonló kellemetlen élményekben volt már része Körmöczi Ibolyának is, aki az ismétlődő zaklatásokra panaszkodott:

– Ha csörög a telefon, az ember már félve nyúl a kagyló után, vajon ki és mit akar már megint rásózni. Amilyen jó a mobiltelefon, annyira nagy gondot is jelent, hogy az embert bárhol, bármikor elérik, zaklatják. Minek a mobilkészülék, ha ki kell kapcsolni, hogy elkerülhessük a kéretlen hívásokat. Valahogyan korlátozni kellene ezt, hogy a reklámozók ne hívhassák fel bármikor és ne zaklathassák a polgárokat – mondta többek között Ibolya asszony.

A postán a Telekom irodájában érdeklődtünk, hogy mit tehetnénk a kéretlen hívások, a telefonos kereskedők megfékezésére. Amennyiben a vezetékes telefonunkon vagy a Telekom mobilunkra ugyanarról a számról három vagy több alakalommal kapunk kéretlen hívást, vásárlási ajánlatot, panaszt tehetünk a postán. Személyesen tehetünk panaszt a zaklatások miatt, vagy e-mail útján: mobiltelefon esetében az mtsinfo@telekom.rs, illetve vezetékes telefon esetében az info@telekom.rs címre. Telefonon a 064/789-es számon tehetünk panaszt.

Igazából azonban nem sok foganatja van a posta által küldött felszólításoknak. A rafinált telefonmarketing megtalálja a kibúvót, például nem mindig ugyanarról a számról hívnak.