2024. április 20., szombat
BÁCSSZENTIVÁN

Sztrájk az iskolaigazgató kinevezése miatt

Tegnap elmaradtak az első tanórák a bácsszentiváni (Prigrevica) Mladost (Ifjúság) Általános Iskolában. A tanügyi dolgozók figyelmeztető sztrájknak nevezték az órák elmaradását, amivel az új igazgató kinevezése ellen tiltakoztak.

Nem első eset az utóbbi időben, hogy valahol zűrössé vált az igazgatóválasztás, hogy egymással szembe ment az iskolaszék, a szülők és az alkalmazottak véleménye, ez történt Bácsszentivánon is. Az illetékes tartományi titkárság a Mladost iskolaszékének javaslata nyomán Goran Kecmant nevezte ki igazgatóvá, noha a kollektívában semmilyen támogatottsága nincsen.

Az eset előzményeiről közleményt adott ki az iskola tantestülete, amit a 025.info portál hozott nyilvánosságra.

A Mladost az idei külső ellenőrzés során a lehető legmagasabb osztályzatot kapta, az eredményes munkához kétségkívül jelentős mértékben hozzájárult az igazgató is, ugyanis a munkaszervezés minden szegmensét a legmagasabb osztályzattal minősítették az ellenőrök. A szülők minden félév végén névtelenül értékelik az iskola munkáját, és rendszerint 90%-ban pozitív a véleményük, éppen ezért aláírásgyűjtésbe fogtak, hogy az eddigi igazgatónő, Evica Ostojić tisztségében maradhasson, és ennek érdekében léptek figyelmeztető sztrájkba az oktatók is.

A tisztújítási pályázatot április elsején hirdette meg az iskola, amire hárman jelentkeztek. A tantestület kibővített ülésén Evica Ostojić a 39 leadott voksból 36-ot kapott, a másik jelölt, Đuro Mataković egyet, a most kinevezett igazgató, Goran Kecman egyet sem, 2 szavazócédula érvénytelen volt. Az iskolaszék ezzel szemben éppen Kecmant terjesztette föl, aki meg is kapta a kinevezést. Az iskolaszék kilenc tagja titkos szavazáson 5:4 arányban adott előnyt az új igazgatónak.

A Mladostban tartott tegnapi figyelmeztető sztrájk előtt viszont az iskolaszék öt tagja visszavonhatatlanul lemondott testületi tagságáról.