2024. április 20., szombat

Ösztöndíjaznak, majd alkalmaznak

Együttműködési megállapodást írt alá a Politechnikai Középiskola és a Birografika MB. A vállalat ösztöndíjazni fogja a legjobb diákokat a nyomdász és grafikai előkészítő szakokon, az iskola befejeztével pedig állandó munkaviszonyt létesíthetnének. Nagyon nagy űr keletkezett a minőségi munkát végezni tudók, a szakképzett fiatalok tekintetében, hiszen az elmúlt néhány évben ezek a szakok egyáltalán nem népszerűek. Iso Planić, a Politechnikai Szakközépiskola igazgatója kiemelte, asztalosként, szobafestőként négyen végeznek a szakon ebben az évben, miközben néhány évvel ezelőtt két osztályt is megtöltöttek a diákok.

Ljuben Hristov, a polgármester tanácsadója a sajtótájékoztatón kiemelte, nagyon nagy szükség lenne a szakvégzettségű emberekre, hiszen az ilyen lehetőségeknek köszönhetően a karrierjüket is építhetik a fiatalok és egzisztenciálisan is biztosítani tudják magukat.

Iso Planić hozzátette, a Birografikával már évek óta kiváló az együttműködésük, a mostani megállapodás még egy lépés előre, hiszen így nemcsak a jegyekkel, hanem anyagilag is tudják motiválni a gyerekeket, hogy helyt álljanak, fejlődjenek, hogy később egy sikeres vállalatban kaphassanak munkát.

– Nagyon fontosak az effajta gyakorlatok, hiszen a diákok itt gyakorlati tudást szerezhetnek, olyan tudást, amelynek köszönhetően már másnap munkába állhatnának. A következő időszakban, amennyiben nem változik a helyzet, ha a fiatalok nem tanulnak hiányszakmákat, nagy problémákkal nézünk majd szembe, nem lesz jó, tanult munkaerő, lesz álláslehetőség, de nem lesz, aki betöltse azt – mondta az iskolaigazgató.

Milan Nikoletić, a Birografika MB műszaki igazgatója elmondta, a jövendőbeli kollégáiknak szeretnék bemutatni, milyen is a nyomdai munka, tudást átadni nekik, hogy később közösen dolgozhassanak. Két tanuló már a nyár folyamán ott lehetne gyakorlaton, ők most végzősök, és szeptembertől akár állandó munkaszerződést kaphatnának. Az ösztöndíjazás a végzős tanulókat érintené, szeptembertől lenne aktuális, s a tervek szerint biztosítanák a tanulók utaztatását, fedeznék utazási költségeiket, illetve emellett mintegy 10 000 dináros havi ösztöndíjban részesítenék őket. Az igazgató kiemelte, ezt ki is kell érdemelni, de az ő céljuk az, hogy a fiatal, hozzáértő munkaerő később nekik dolgozzon. A nyomdában a kezdő fizetés 30 000 dinár, és legalább 7 diákot alkalmaznának a jövőben.