2024. március 28., csütörtök

Oktatási eszközökre pályáznak

A csókai iskolákba látogatott Nyilas Mihály tartományi titkár – Minden utcanévtáblát kétnyelvűre cserélnek
Nyilas Mihály oktatási titkár a csókai középiskolába is ellátogatott

Nyilas Mihály oktatási titkár a csókai középiskolába is ellátogatott

Pénteken a csókai önkormányzat vendége volt Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár, akit elkísértek munkatársai is. A vendégeket fogadta Balázs Ferenc polgármester, majd a középiskola és az általános iskolák igazgatóival megvitatták az oktatási intézményeket, az oktatás minőségét érintő aktuális kérdéseket.

– Önkormányzatunk az elmúlt években számos beruházást, fejlesztéseket eszközölt az óvodától a középiskoláig. A községi költségvetésből igyekszünk biztosítani az oktatási intézmények működtetéséhez, az anyagi kiadások fedezéséhez szükséges pénzt. Az elmúlt években önerőből és tartományi támogatással sikerült jelentősebb beruházásokat végezni. Az iskolák felszerelésére külön figyelmet fordítottunk, gépjárműveket vásároltunk minden oktatási intézmény részére. Sikerült felújítani a csókai általános iskola tornatermét és több tantermet. Ehhez a pénzt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosította. Feketetón felújítottuk a helyi iskolát. Voltak nem tervezett kiadásaink is, például a padéi általános iskolában a felmerült fűtési gondok megoldására az ősszel egymillió dinárt fordítottunk. Az iskolák felszerelésében, interaktív táblák és egyéb műszaki felszerelés, számítógépek beszerzésében sokat segített a Magyar Nemzeti Tanács is. A község területén teljes egészében fizetjük az általános és újabban középiskolások utazási költségeit. Tehát a falvakból Csókára minden diák ingyenesen utazhat. A más községekben tanuló középiskolások útiköltségének egyharmadát is fedezi az önkormányzat – mondta többek között Balázs Ferenc.

A tartományi oktatási titkárság illetékesei minden önkormányzatba ellátogatnak, hogy a helyszínen tájékozódjanak az oktatási intézményekben folyó munkáról, és közvetlenül értesüljenek a megoldásra váró feladatokról és problémákról. Csókai látogatásának tapasztalatairól kérdeztük Nyilas Mihályt:

– A csókai találkozó legfontosabb része volt az iskolák és az önkormányzat vezetőivel való személyes találkozó. Áttekintettük az elvárásokat és gondokat, amelyek közös erővel megoldhatók. A terepen látottak és hallottak alapján teljesebb képet kaptunk az iskolákban uralkodó helyzetről, az intézményvezetők elvárásairól. Ellátogattunk a Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolába, valamint a tiszaszentmiklósi általános iskolába.

Elsősorban a titkárságunkhoz a csókai községből beérkezett támogatási pályázatokat vizsgáltuk meg, amelyek elbírálása folyamatban van. A helyszínen mérlegeltük, hogy az iskolák a valós szükségleteiknek megfelelő pályázatokat adtak-e át. Az oktatási felszerelés beszerzésére kiírt tartományi pályázatra a középiskola és két általános iskola jelentkezett. Úgy mértük föl, hogy mind a három pályázat beadását kellő alapossággal megindokolták az oktatási intézmények, ezért a titkárságunk azon fog fáradozni, hogy a kért anyagi segítség célba érjen. A középiskola a vegyészeti laboratórium és a fodrászkabinet bővítését célozta meg. Az egyik általános iskola az elhasználódott bútorzat egy részének a cseréjére kért támogatást, míg a másik iskolában sportfelszerelést szeretnének beszerezni.

Véleményem szerint megfelelő szintű és tartalmas az együttműködés a tartományi oktatási titkárság és a csókai önkormányzat között, amit bizonyítanak a korábbi évek közös beruházásai, iskolafejlesztési projektumai.

A kisebbségek hivatalos nyelvhasználatával, illetve az anyanyelv hivatalos használatával nincs különösebb gond. Szükségét látjuk még, hogy folytatódjon a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése, ezen a téren még van pótolnivaló, az erre vonatkozó tartományi pályázatból lehetőség van az új táblák beszerzésére és kifüggesztésére az egész község területén – hangsúlyozta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár Csókán tett látogatása alkalmával.