2024. március 29., péntek

Történelmet írat a kormányfő

Alkotmánymódosítás lehet a vége a melegházasság legalizálásáról tartott pénteki népszavazásnak Írországban. Ha ugyanis a választók meghatározó többsége támogatja a kezdeményezést, egész biztosan minden megváltozik a főként katolikusok lakta országban, amely évtizedekig a vallási konzervativizmusáról, és arról volt ismert, hogy elutasítja az azonos neműek házasságát, az abortuszt, a fogamzásgátlást, de még a válást is. A homoszexualitás ráadásul sokáig tabunak és véteknek számított; bűncselekmény minősítését – EU-s nyomásra – csak 1993-ban törölték el.

A referendum előtti felmérések azt sugallják, hogy több lesz az „igen”. Több közvélemény-kutatás ráadásul arra az eredményre jutott, hogy a szavazók – magas részvétel esetén – legalább 53 százaléka támogatja az azonos neműek házasságkötésének engedélyezését, de a 69 százalék sem zárható ki.

Egy biztos: a szigetország az első a világon, amely népszavazáson dönt a kérdésben. Siker esetén a homoszexuálisok házasságkötésének jogát az alkotmányba is belefoglalják. (Az azonos neműek házasságát már 20 országban legalizálták, elsőként 2001-ben Hollandiában.).

A korábbi elutasítás és hátrányos megkülönböztetés már megváltozott Írországban. Sőt, az utóbbi bő húsz évben fokozatosan nőtt a melegek támogatottsága, ennek eredményeként 2010 óta a hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat is engedélyezett számukra.

Jogaik mellett már jó ideje kiállnak a jelentősebb pártok, kormányzati és ellenzéki oldalon egyaránt. Enda Kenny, a hívő katolikus miniszterelnök pedig szót is emelt az azonos neműek házassága mellett. A referendum előtti napon arra kérte a 3,2 millió szavazásra jogosult honfitársát: „írjanak történelmet”, s a világ első nemzeteként voksoljanak az egyenlőségre, a szeretetre. A népszavazási kampányban több közismert személyiség és politikus vállalta nyilvánosan másságát, közöttük Leo Varadkar is, az ország 36 éves egészségügyi minisztere.

Az utóbbi napokban azonban erős ellenkampány bontakozott ki a katolikus aktivisták, a papság és értelmiségiek egy csoportjának a kezdeményezésére. A „házasság fogalmának alkotmányos újraértelmezését” elutasítók azzal érvelnek, hogy az azonos neműek egybekelésével nőhet az örökbefogadások és a béranyát fogadó homoszexuális párok száma.

A korábbi sorozatos gyermekbántalmazási és pedofilbotrányok miatt jelentős tekintély- és befolyásvesztéssel küszködő helyi katolikus egyház körlevelében is megfogalmazta ellenvetéseit, kifogásait. Szerinte az azonos neműek házassága megváltoztatná a család, a házasság és a gyermekvállalás fogalmát.