2024. április 25., csütörtök

Az idén befejezik a csatornázást

A tartomány 300 millió dinárral támogatja Törökkanizsán a szennyvízelvezetést – Megújítják az úthálózatot is

Törökkanizsa a gazdaságilag kevésbé fejlett észak-bánáti községek közé tartozik, önerőből a községi költségvetésbe befolyó eszközökből a kommunális infrastruktúra terén csak kisebb befektetésekre futja. Az önkormányzat már évekkel ezelőtt megkezdte a település szennyvízhálózatának kiépítését, ami eszközhiány miatt az elmúlt időszakban lelassult. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a közelmúltban meghozott döntésével jelentős összeget hagyott jóvá Törökkanizsa részére az utak és elsősorban a szennyvízelvezető csatorna fő kollektorának és a majdnem harminc kilométert kitevő mellékágak kiépítésére.

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság által jóváhagyott 309,5 millió dinárból a törökkanizsai önkormányzat ambiciózus tervei még az idén megvalósulni látszanak. A tervek szerint felújítják a község leginkább elhasználódott közútjait, rekonstruálják 2,3 millió dinárból az oroszlámosi helyi közösség részét képező Sziget település vízvezeték-hálózatát és befejezik a törökkanizsai városi csatornahálózat hiányzó szakaszait, amivel a 8000 lakosú település minden háztartásának megoldódik a szennyvíz-elvezetési problémája.

Az aszfaltozott utak burkolatának a felújítása már meg is kezdődött, erre a célra összesen 7,34 millió dinárt költhet el az önkormányzat. A kivitelező feladata lesz, hogy összesen 2535 méter aszfaltút megrongálódott, töredezett és kátyús útburkolatát új aszfaltréteggel vonja be. Az önkormányzat a jelentős útfelújítástól reméli az átmenő és a helyi gépjárműforgalom biztonságosabbá válását. Az infrastruktúra fejlesztése a gazdaságélénkítés alapkövetelménye.

A törökkanizsai önkormányzat a 299,8 millió dináros támogatásnak köszönhetően felgyorsíthatja a hosszú évek óta tartó, de pénzhiány miatt akadozó igen költséges városi csatornahálózat kiépítését. A pénzből az év végéig lehetőség nyílik megépíteni a még hiányzó 6236 méter hosszú fővezetéket és az ehhez kapcsolódó 29,3 kilométert kitevő mellékágak hálózatát. A terepszintkülönbségek miatt szükség van hat szivattyúállomás megépítésére is, amelyek segítségével a szennyvizet a főcsatornába tudják továbbítani. A városi szennyvízhálózatba nem csak a háztartásokat kötik be, hanem mintegy húsz kis- és középvállalatot és tíz ipari létesítményt is. Az ipar szennyvíz kommunális szennyvízzel történő keveredése azonban a későbbiekben megnehezítheti a keletkező szennyvíz megtisztítását.

A törökkanizsai polgárok már nagyon várják a szennyvízelvezető csatorna befejezését, amelynek a munkálatai immár 18 éve folynak hosszabb-rövidebb megszakításokkal. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a korábbi években már 148 millió dinárral támogatta a csatornázási munkálatokat. A korábbi és az áprilisban jóváhagyott támogatás összege együttvéve megközelíti a félmilliárd dinárt.