2024. március 28., csütörtök

Johnny Depp kutyái hazarepültek az ausztráliai halálos ítélet elől

Johnny Depp kutyái hazarepültek pénteken Ausztráliából, miután az amerikai filmszínész szombatig kapott haladékot a helyi kormánytól arra, hogy visszaszállítsa őket az Egyesült Államokba.

Az állatok behozatalára vonatkozó szigorú helyi törvényeket figyelmen kívül hagyva Ausztráliába érkezésekor Depp nem jelentette be a kutyákat, így azok nem kerültek a szokásoknak megfelelően legalább 10 napra karanténba.

Barnaby Joyce ausztrál mezőgazdasági miniszter közlése szerint a két yorkshire terrier, Boo és Pistol egy magánrepülőgép fedélzetén térnek vissza az Egyesült Államokba. Joyce az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorszóró társaságnak nyilatkozva a "lehető legjobb hírnek" nevezte a kutyák hazatérését.

Johnny Depp jelenleg a nyugat-ausztráliai Gold Coast városában forgatja A Karib-tenger kalózai című nagysikerű kalandfilmsorozat ötödik részét, de nemrég néhány hetes szünetet tartott, amikor kézsérülése kezelésére az Egyesült Államokba utazott.

Április közepén visszatértekor hozta magával magánrepülőgépén Boo-t és Pistolt. Az ausztrál mezőgazdasági minisztérium szerdán felszólította az 51 éves Deppet és 29 éves feleségét, Amber Heardöt, hogy 72 órán belül küldjék vissza az ebeket az Egyesült Államokba, különben elaltatják őket. "Ha elkezdjük megengedni a filmsztároknak - legyen szó akár olyasvalakiről, akit kétszer is a világ legszexisebb élő férfijának választottak -, hogy a házi kedvenceikkel együtt lépjenek be az országba, akkor miért nem engedjük meg rögtön mindenkinek a szabályok áthágását" - jegyezte meg Joyce. 

A hatóságok azután látogatták meg Depp Ausztráliában bérelt házát, hogy fülest kaptak, miszerint a múlt hét végén látták a színész kutyáit egy helyi kutyaszalonban. A filmsztárnak valószínűleg pénzbírságot kell fizetnie az ausztrál törvények megsértéséért.

Az eset népszerű téma lett a közösségi oldalakon és még petíció is indult a kutyusok védelmében. Joyce szigorú fellépésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények Ausztráliában: egyesek dicséretesnek tartják, hogy a miniszter ilyen odaadással óvja a nemzet törvényeit, mások durvának ítélik a fellépését.

A különc ausztrál milliárdos, Clive Palmer szerint például Joyce az egész világ előtt "nevetség tárgyává" tette Ausztráliát azzal, hogy halálos ítéletet szabott ki a kutyákra, amikor a karantén is egy lehetséges megoldás. Joyce fenyegetése "puszta időpocsékolás és rossz fényt vett Ausztráliára" - fogalmazott.

A színész szóvivője nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésre. A mezőgazdasági minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy miként sikerült behozatali engedély nélkül keresztülvinni a kutyákat a brisbane-i repülőtéren.