2024. március 28., csütörtök

Made in Banat

A történelmi Bánság területén gyártott minőségi termékek viselhetik ezt a névjegyet
Balázs Ferenc az elismeréssel Lazar Manojlović, Szerbia temesvári főkonzulja és Nikola Lukač, az Észak-bánáti körzet vezetője társaságában

Balázs Ferenc az elismeréssel Lazar Manojlović, Szerbia temesvári főkonzulja és Nikola Lukač, az Észak-bánáti körzet vezetője társaságában

A Temes Megyei Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Iparkamara az ADETIM Fejlesztési Ügynökséggel, valamint a Pancsovai, a Nagybecskereki és a Nagykikindai Regionális Gazdasági Kamarával együttműködve 2013 novemberében indította útjára a Made in Banat (Bánsági Termék) elnevezésű projektumot. A Románia–Szerbia IPA-program forrásaiból támogatott pályázat célja a régióban működő kis- és középvállalatok termékei minőségének fejlesztése, a régióban gyártott termékek népszerűsítése a Made in Banat védjegy égisze alatt, a határon átnyúló gazdasági együttműködés ösztönzése. A 18 hónap futamidejű pályázat keretében kidolgozzák a Made in Banat védjegy használatának szabályzatát, létrehoznak egy határon átnyúló gazdasági együttműködésen alapuló hálózatot, közös adatbázist és honlapot, virtuális kiállítást, valamint workshopokat és üzleti találkozókat szerveznek a kis- és középvállalatok gazdasági versenyképességének növelése érdekében.

A projektumban részt vevő felek képviselői április végén találkoztak Temesváron, ahol a zárókonferencián összegezték a Made in Banat védjegy bevezetésével kapcsolatos tennivalókat. A konferenciát követően Sebők Tibor, a Nagykikindai Regionális Gazdasági Kamara vezetője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy elsők között olyan hagyományos termékek kapták meg a Made in Banat védjegyet, amelyeket Bánátban állítanak elő, legalább 51 százalék helyi, tehát bánáti nyersanyagot tartalmaznak. Az előállító cég nem tartozhat az államnak és más cégeknek, tehát fizetőképes kell hogy legyen. Tizenhárom cég kezdheti meg termékein feltüntetni a Made in Banat védjegyet, köztük van a mokrini (Homokrév) házi készítésű sajt, a törökkanizsai Aleva 100 grammos édespaprika-őrleménye, a nagybecskereki Dijamant étolaja, a padéi Menta Kft. termékei stb.

A zárókonferencián Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere kitüntetést vehetett át a szervezőktől a község gazdaságának fejlesztéséért, a határon átnyúló gazdasági együttműködés elmélyítéséért. A polgármester kiemelte: a Made in Banat védjegyet a történelmi Bánság területén előállított minőségi termékek viselhetik, függetlenül attól, hogy melyik országban készültek, a lényeg, hogy ezeket a termékeket a minőség és a tradíció jellemezze, felismerhető módon magukon viseljék a bánsági ember keze munkáját. Balázs Ferenc hangsúlyozta Marossy Zoltánnak, Temes megye alprefektusának az érdemeit a három új határátkelőhely (Egyházaskér–Valkány, Nákófalva–Lunga, Módos–Fény) megnyitásában. Az új átkelőknek köszönhetően felélénkülhet a két ország határ menti településein lakó polgárok gazdasági, kereskedelmi és művelődési együttműködése.