2024. április 20., szombat

Az MPL Consulting Csókán

A Dukareli új tulajdonosa bővíti a termelést és növeli a foglalkoztatottak számát
Folyamatban van a csóki fémipari kisüzem átalakítása

Folyamatban van a csóki fémipari kisüzem átalakítása

Az anyagi nehézségek miatt becsukott Dukareli élelmiszer-ipari gépeket és berendezéseket gyártó magáncéget a közelmúltban kivásárolta az MPL Consulting befektetői csoport, amelyet hét éve alapított meg Szerbiában egy osztrák üzletember, és azóta már több fémfeldolgozó és gépgyártó üzemet is fölfejlesztettek, többek között az 1996-ban alapított szabadkai Grgo Bravar alkatrészt és ipari acélszerkezeteket gyártó kisüzemet is, amely jelentősen növelte a foglalkoztatottak számát.

A csókai MPL-ben javában folyik az üzem átalakítása, átszervezése és felszerelése, néhány hónapon belül beindulhat a folyamatos termelés, amelyről Jaksa Richárd fiatal igazgatót kérdeztük, aki korábban az adai MAK-Kiralj fémfeldolgozó cégnél is dolgozott.

– Jelenleg 14 munkással dolgozunk az üzem átalakításán, ők korábban is itt dolgoztak a volt Dukareliben, de már több mint egy éve nem kaptak fizetést a cég pénzügyi gondjai, a nagyméretű eladósodás miatt, ami részben a nem megfelelő üzletpolitika és az erőn felüli túlvállalás és költekezés eredménye.

Mivel a Dukarelinek tartozása volt az MPL Consulting irányában, nem szállította le a leszerződött árut, ezért a Dukareli tulajdonosával közös megegyezés alapján az MPL vezetősége úgy döntött, hogy megvásárolja a nehéz helyzetbe került csókai vállalatot, és friss termelési programokkal, új korszerű gépek felszerelésével újraindítja a munkát.

– A gyártási profil többé-kevésbé megmarad a régi, ami azt jelenti, hogy Csókán továbbra is élelmiszer-ipari célgépeket, egyedi tervezésű és kivitelezésű berendezéseket gyártunk. A tervek között szerepel a fakitermelésben használatos gépek előállítása is osztrák megrendelők számára.

Osztrák vállalatok érdeklődnek továbbá az uborka feldolgozása, konzerválása, csomagolása iránt is. Tudjuk, hogy a Tisza-vidéken nagy hagyománya volt és van az uborkatermesztésnek, különösen a moholi és a környékbeli gazdák foglalkoztak e zöldségféle nagybani termesztésével.

– Mivel Szerbiában az EU-hoz viszonyítva olcsó a munkaerő, a külföldi cégek komolyan érdeklődnek a zöldségfélék helyben történő feldolgozása iránt, és az ehhez szükséges gépek és berendezések legyártását is meg tudjuk oldani. Az új korszerű fémmegmunkáló gépek beszerzése és üzembe állítása után legalább ötven ember számára lesz munkalehetőség az év végéig – hangsúlyozta Jaksa Richárd, a csókai fémfeldolgozó üzem ambiciózus fiatal igazgatója.