2024. április 25., csütörtök

Ötmillió eurót nyertünk!

Ma van Európa napja – Az Európai Unió által támogatott sikeres projektumokat mutatja be a városházán nyílt kiállítás

Az Európai Unió által finanszírozott projektumokat mutatja be az a kiállítás, amelyet a Helyi Demokrácia Központ Szabadka várossal együttműködve rendez meg az Európa napja elnevezésű rendezvény alkalmából. A kiállítás tegnap délben nyílt meg a városháza előcsarnokában, és szabadon látogatható. Az információs pannók mellett a polgárokat kiadványok, könyvek, ismertető anyagok várják a kiállításon, amelyek szabadon hazavihetők. A kiállítás célja, hogy a polgárok közelebbről is megismerkedjenek azokkal a projektumokkal, amelyeket számos intézmény, civil szervezet, közvállalat és Szabadka város valósított meg az EU pénzügyi támogatásával a 2007–2013 közötti időszakban. Az Európai Unió a Szerb Köztársaság legnagyobb donátora, hiszen az elmúlt 13 év alatt összesen 2,6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást folyósított. Szabadka és az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet az EU-alapok legsikeresebb felhasználói közé tartozik.

– 2007 és 2013 között a határon átnyúló együttműködési program keretében mintegy 5 millió euró értékű projektum valósult meg. A kiállítás célja átláthatóvá tenni az EU alapok eszközeinek a felhasználását, ezenkívül pedig tájékoztatni a nyilvánosságot a helyi önkormányzat, a különböző szervezetek és intézmények által megvalósított projektumok eredményeiről, amelyekkel hozzájárultak a közösség fejlődéséhez a legkülönbözőbb területeken. A kiállítást Szabadka város A Balkán és Európa együtt: út a bővítés felé elnevezésű projektuma keretében rendezik meg, amelyet ugyancsak az Európai Unió finanszíroz az Európa a polgárokért elnevezésű program révén – mondta Silvija Patarčić, a Helyi Demokrácia Központ képviselője. Mint hozzátette, Szabadka város talán legjelentősebb projektumainak számítanak a Királyhalom–Ásotthalom-határátkelő, a zsinagóga felújítása, az infrastrukturális projektumok, de ugyanígy fontosak a civil szektor eredményei is, amelyek ugyan lehet, hogy nem olyan megfoghatóak, hosszú távon mégis nagyon jelentősek a személyes kapcsolatok és együttműködés szempontjából.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a megnyitón hangsúlyozta, Szabadka lakosságának többsége az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett teszi le a voksát.

– Nagy kihívás előtt állunk az elkövetkező időszakban. Mindent meg kell tennünk azért, hogy az idén nyíló, határon átnyúló partnerségi támogatások terén is sikeresek legyünk. Nagyon nagymértékben függ ettől, hogy milyen irányba mozdul el a város fejlődése – hangsúlyozta a polgármester.