2024. április 20., szombat

Két keréken lenne jó…

Néhány héttel ezelőtt a városháza dísztermében mutatták be azt a projektumot, amely az általános iskolás korosztály számára nyújtana az iskolai oktatás keretében ismereteket a biztonságos kerékpáros közlekedésről, illetve népszerűsítené azt. A tervek szerint a programot hamarosan bevezetik a szabadkai iskolákban is. Dicséretes és követendő példa ez, azonban már akkor elgondolkodtatott ez az írországi program mintájára épülő projekt. Ott ugyanis kifogástalan feltételeket biztosítanak a kerékpározók számára, csak Dublinban több száz kilométernyi kerékpárút áll a bringázók rendelkezésére.

Szabadkát a biciklisek városának nevezik. Nevezték anno, száz évvel ezelőtt is, amikor teljesen mások voltak a körülmények, alig volt autó a városban, s igazából nem számított, hogy vannak-e kiépített kerékpárutak vagy sem.

Ma viszont más a helyzet. Száz év alatt Szabadkán alig épült húsz kilométernyi kerékpárút, s a szakemberek szerint legalább kétszer ennyi kellene, hogy kényelmesen biciklizhessünk. A városunkban egyes források szerint öt kerékpárút létezik (nekem nagyon furcsán és elrettentően kevésnek hangzik ez az öt): a Kelebiára, Palicsra, az Ócskapiac irányába vezetők, valamint a Strossmayer utcán, és a Radić fivérek utca két oldalán vezető bicikliutak, illetve a Đuro Đaković utcában lévő, és a Jovan Mikić út egy szakaszán, valamint a Zentai út egy részén – akkor ez már 8! Összesen húsz kilométernyi út, amelynek legalább fele, valljuk be, igen rossz állapotban van. Próbáljunk például a legutóbb említett utca Jadran felőli oldalán kényelmesen kerekezni, vagy esetleg a központtól a Széchenyi István Általános Iskoláig eljutni úgy, hogy ne kelljen hatalmas lyukakat, a fák gyökerei miatt felpúposodó aszfaltot kerülgetnünk. Azonban nemcsak a kerékpárutak minőségével van gond, hanem az autósok, kamionosok, és egyéb járművekkel – nem kerékpárokkal, közlekedők kultúrájával is. Vannak helyzetek ugyanis, amikor egyszerűen képtelenség fenn maradni a bicikliúton, ki kell kerülni az ott parkoló járművet, s előfordul, hogy miattuk egy igen forgalmas, nemzetközi útra kell lelépnünk.

Ismereteink szerint mintegy 25 kilométernyi kerékpárút kész projektdokumentációja ott áll az illetékes közvállalat fiókjában, egy dolog hibádzik csak ebben az esetben is, mégpedig a pénz. Az ugyanis új utak kiépítésére nincs.

Nagyon jól jönne pedig egy jól kialakított kerékpárút-rendszer. Nemcsak azért, mert nagy a szegénység és egyre többen közlekednek emiatt régi, rossz kerékpárral, hanem azért is, hogy gyermekeinket el merjük engedni biciklivel az iskolába (például a Bajai út legvégéről, vagy Sándorból – nagyon kellene egy kerékpárút a Belgrádi út teljes hosszában, vagy Hajdújárásról Palicsra, esetleg Makkhetestől a városközpontig, és sorolhatnám…), az egészséges életmódot, környezetvédelmet szem előtt tartva. Kívánok ezért a városnak sikeres nemzetközi pályázatokat, hogy több tíz kilométernyi úton kerekezhessünk a jövőben!