2024. április 23., kedd

Hetedszer ropták a táncot a főtéren

A VII. Észak-bánáti Néptánctalálkozó Törökkanizsa főterén
Roma motívumok

Roma motívumok

Az elmúlt hét végén a vajdasági művelődési rendezvények sorában kiemelkedő jelentőségű esemény volt a VII. Észak-bánáti Néptánctalálkozó, amelyet ezúttal is nagy érdeklődés mellett tartottak meg Törökkanizsa főterén a helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében. A színpadon 18 művelődési egyesület táncosai, népi zenekarai és énekesei léptek fel, a helybeliek mellett a szép számú közönség láthatta a horgosi, magyarkanizsai, tiszaszentmiklósi, tornyosi, zentagunarasi, tordai, nákófalvi, oroszlámosi, szebkeresztúri, nagykikindai és magyarcsernyei néptáncosokat, akik a magyar, szerb, román, szlovák, ruszin és roma folklór-, néptánc- és népzenei hagyományokra épülő produkciókkal léptek színpadra.

A találkozón kísérő rendezvények keretében a helybeli kézimunkázó asszonyok munkáiból nyílt kiállítás, a legkisebbek tarka mozaik műsorral lépek fel a fesztiválon. A VII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót Jaksa Róbert, a községi tanács tagja nyitotta meg. A találkozó sikeres megszervezésével kapcsolatban Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke köszönetet mondott a nagyszabású, évente megrendezésre kerülő színes és színvonalas találkozó támogatóinak, a helybeli és vendég együtteseknek, a szervezési munkában segítő önkénteseknek. Mint mondta, többnemzetiségű közösségünkben büszkék lehetünk a gazdag folklórhagyatékunkra és annak ápolására. Minden évben egyre több egyesület néptáncosai vesznek részt a találkozón, a fellépők száma már meghaladta a négyszázat.

A hagyományos néptánctalálkozót a Magyar Nemzeti Tanácsa kiemelt jelentőségű regionális művelődési rendezvényként kezeli és támogatja, az MNT mellett az rendezvényt szerbiai művelődési és tájékoztatási minisztérium, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság, valamint a törökkanizsai önkormányzat is felkarolta és anyagilag támogatta.