2024. március 29., péntek

Nem kell a végkielégítés?

A csődeljárás alatt álló vállalatok dolgozóinak fele elégedetlen a felkínált összeggel

A felszámolás előtt álló szerbiai vállalatok szinte minden második foglalkoztatottja keveselli a munkaszolgálatonkénti 200 eurós végkielégítést, és nem kívánja átvenni. Így könnyen megeshet, hogy végkielégítés nélkül marad 2415 személy – írja a belgrádi sajtó.

A csődeljárás előtt álló szerbiai vállalatok közül eddig 66 juttatta el a munkaügyi minisztériumhoz az önkéntes alapon távozó foglalkoztatottak nevét tartalmazó listákat, a maradék 46 vállalat viszont még nem tette meg. Ha a lista nem érkezik meg határidőben, félő, hogy egész kollektívák maradhatnak végkielégítés nélkül.

Dragan Stevanović, a gazdasági minisztérium államtitkára úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy a foglalkoztatottak nem élnek törvényadta jogaikkal, de reményét fejezte ki, hogy a következő napokban a többi vállalat is átadja a távozni óhajtó munkások nevét tartalmazó listáját.

Mint ismeretes, az állam 188 vállalat esetében indított csődeljárást (ebből 76-nak még alkalmazottja sem volt). A szóban forgó vállalatok összesen 4999 személyt alkalmaztak, és ami aggasztó, eddig az illetékes minisztériumhoz a szociális programra mindössze 2574 személy kérelme futott be. Végkielégítésükre mintegy 11 millió euróra lesz szükség, tehát személyenként átlagosan csaknem 4500 euróra számíthatnak.

Azok, akik nem veszik át a végkielégítést, a továbbiakban osztoznak a csődbe jutott vállalatuk sorsával. Magyarán, nem marad más hátra, mint hogy jelentkezzenek a Köztársasági Munkaközvetítő Szolgálat tolóablakánál, és szolgálati idejüktől függően három hónaptól egy évi terjedő munkanélküli segélyt igényelhetnek. Azok, akiknek két évnél kevesebb szolgálati idő hiányzik nyugdíjjogosultságuk megszerzéséig, egész időszakra megkapják a segélyt.

Stevanović szerint nem véletlen, hogy ekkora ellenszenv alakult ki az állam iránt, és hogy ilyen sokan nem igényelték még a végkielégítést, hiszen egyre több helyről hallani, hogy a cégvezetők megzsarolnák alkalmazottaikat, ha feliratkoznának a végkielégítést igénylők listájára. Le kellene mondaniuk elmaradt, ki nem fizetett béreikről. Stevanović azt üzeni az érintett dolgozóknak, hogy senki sem zsarolhatja meg őket, és az állam egyszer sem követelte tőlük, hogy mondjanak le arról, ami megilleti őket. Ez csupán a jelenlegi igazgatók magénérdekeit szolgálhatná, akik előre kiegyeztek a vállalatok jövendőbeli tulajdonosaival, hogy azok minél kisebb, a munkások iránti követeléssel szembesüljenek a magánosítás után – mondja az államtitkár.