2024. április 19., péntek

Összehangoltan az eredményes oktatómunkáért

Középpontban az oktatási intézmények munkája, gondjai, lehetőségei – Nyilas Mihály tartományi titkár és munkatársai Topolyán

– A sokrétű hatáskör, amellyel titkárságunk rendelkezik, az egész év folyamán alkalmakat biztosít az együttműködésre Topolya községgel, ez az együttműködés gyümölcsöző és eredményes volt. Ezt állapítottuk meg azon (szám)adatok alapján, amelyek a 2014-es évhez kötődnek. Megállapítottuk: titkárságunk mintegy 11,5 millió dinárt hozott Topolya községbe az elmúlt év folyamán. Ez részben az oktatáshoz, részben más területekhez kötődik, a célunk azonban a folytatásban is az, hogy 2015-ben is ekkora vagy ennél még magasabb összeget biztosítsunk a községnek, Topolya község intézményeinek és civil szférájának – hangzott el a többi között azon a sajtótájékoztatón Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár tolmácsolásában, amely tegnap a topolyai polgármesteri hivatalban zajlott, és amelyen jelen volt Kislinder Gábor topolyai polgármester is.

Topolya községi hivatalos látogatása keretében április 20-án Nyilas Mihály Ljubica Srđanov tartományi oktatási segédtitkárral, Snejder-Sára Ildikó tartományi anyagi-pénzügyi segédtitkárral és Mackó Zsuzsannával, az oktatási titkárság kisebbségi oktatással megbízott szakmunkatársával együtt érkezett Topolyára.

A topolyai község összes tanintézményének vezetőjével és oktatási kérdésekkel foglalkozó önkormányzati tisztségviselőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetésük során – amelyet jelenlétével megtisztelt Fremond Árpád köztársaségi képviselő is –majd pedig terepi látogatásaik alkalmával tájékozódtak Topolya község általános és középiskoláiban zajló tevékenységről, a munkavégzés során felmerülő gondokról. A tanácskozáson a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság pályázati kiírásai, a tanintézményeknek nyújtandó támogatási lehetőségei is napirenden szerepeltek.

– Egyrészt megvizsgáltuk, intézményenként melyek azok a gondok, amelyeket orvosolni kell, beszéltünk általános, a községhez kötődő problémákról is. Titkárságunk a héten fog kiírni több pályázatot az oktatáshoz kötődően, melyek összege mintegy 180 millió dinár. A legnagyobb része ezeknek a pályázatoknak az oktatási intézmények, iskolák felszerelését célozza. A pályázás feltételeiről is tájékoztattunk, továbbá a megfelelő felkészültség fontosságáról. Akárcsak az előző évben, az ideiben is a tartomány és titkárságunk azon középiskolások utaztatási költségei díjának egy részét biztosítsa, akik nem helyben tanulnak. Ez az összeg Topolya községben négymillió dinár. Ehhez a kérdéskörhöz kötődően felmerült egy ötlet arra vonatkozóan, hogy azokat a pénzeszközöket, amelyeket a község évről évre a pedagógusok útiköltségére költ el – tartományi forrásokat igénybe véve – együttesen fordíthatnánk házak, lakások várárlására, amelyek szolgálati lakásként funkcionálnának. Ez az oktatás minőségének, a falvak kulturális életének javulásához is hozzájárulna – hangzott el a folytatásban a sajtótájékoztatón.

A titkár a sajtótájékoztatón is megemlékezett arról, mely problémakörök kerültek terítékre az egyes tanintézmények vonatkozásában a délelőtti, többórás, tartalmas megbeszélésen. Elsősorban az iskolák tornatermeit érintő tanfelszerelések hiányossága mellett a legtöbb Topolya községi iskolában a fűtésrendszert érintő gondok, a nem megfelelő szigetelésből adódó problémák, az elavult nyílászárók kérdése vár megoldásra, emelték ki a kerekasztal-megbeszélés résztvevői, akik között jelen volt a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola megbízott igazgatója, Malacko Zorica is, aki pl. arról is tájékozódhatott: miként lehetséges támogatási forrásokhoz jutni a tanintézmény biztonsági felszerelésének újításához, felújításra szoruló bútorzatának cseréjéhez. A sportcsarnoka tetőszerkezetének javítását is célzó Csáki iskola vezetősége és a hiányos testnevelési szertárral, rossz állapotban lévő nyílászárókkal rendelkező pacséri Moša Pijade Általános Iskola képviselői is eszmecserét folytathattak a tartományi tisztségviselőkkel, hiszen a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság képviselői tegnapi látogatásuk alkalmával – a Mezőgazdasági Iskolában tartott nyílt napon, oktatási kiállításon való részvétel után – ebbe a két általános iskolába is ellátogattak.

– A titkárság képviselőivel közösen úgy ítéltük meg, hogy most, a költségvetés módosítási folyamata idején kell megejtenünk ezt a beszélgetést, hiszen az oktatás, csakúgy, mint a költségvetés-módosítás a jövőről kell hogy szóljon – emlékeztetett Kislinder Gábor polgármester a sajtónak adott nyilatkozatában, aki kiemelte azon információk jelentőségét is, amelyekről a kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők a kiírásra kerülő pályázatok kapcsán értesültek. A polgármester biztosította a tanintézmények vezetőit arról is, hogy a pályázások folyamán az iskolák minden esetben számíthatnak az önkormányzat, az egyes helyi közösségek támogatására.