2024. március 28., csütörtök

Belgrádban ruhaneműre, Vajdaságban a telefonra panaszkodnak

Milyen fogyasztóvédelmi problémákkal néznek szembe a lakosok

A legtöbb fogyasztóvédelmi panasz a ruházatra és a mobiltelefonok minőségére érkezik, ezemkívül több esetben a különböző szolgáltatásokkal is elégedetlenek a polgárok – nyilatkozta a Politika napilap szerkesztőségének Vesna Novaković, a kereskedelmi minisztérium fogyasztóvédelmi szektorának munkatársa.

Mint elmondta, tavaly a beérkezett panaszok 14,7 százaléka a megkérdőjelezhető minőségű ruházati cikkekre vonatkozott. Ezeket követték a számítógépekre (9,85 százalék) és a mobiletelefonokra (9,8 százalék) érkezett panaszok. A beérkezett levelek 4,05 százaléka a háztartási műszaki cikkekre vonatkozott, a szolgáltatások terén pedig legtöbben (10,3 százalék) a telekommunikációs vállalatok szolgáltatásaira panaszkodtak .

A kereskedelmi minisztérium munkatársa arra is rámutatott, hogy a polgárok rendszeres tájékoztatása az egyik leghatékonyabb lépés az országban uralkodó, kielégítőnek nem mondható fogyasztóvédelmi helyzet javítására. Ebben sokat segít a hat hónappal ezelőtt hatályba lépett idevágó törvény is, amelynek jogi keretei lehetővé teszik az esetleges problémák hatékonyabb és gyorsabb rendezését, valamint fontosabb szerepet szavatolnak a fogyasztóvédelmi egyesületeknek is.

– Az elmúlt fél évben több szempontból is javult a helyzet. Ez alatt az idő alatt a minisztérium három eljárást is indított a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmében, és ez bátorító adat, hiszen több esetben előfordult már, hogy egy cég több fogyasztó ellen követ el hasonló visszaélést. Gyakorlatilag több probléma megoldásán munkálkodunk egyidejűleg. A jogszabály érvénybelépése óta összesen 16 697 esetet sikerült megoldani az illetékeseknek – hangsúlyozta a tárca szakembere.

Novaković azt is kifejtette, hogy az EU illetékesei szerint is Szerbiában e téren hatékony jogszabály lépett érvénybe, és eleget tesz az unió szigorú előírásainak is.

A munkatárs szerint az új fogyasztóvédelmi jogkeret hosszú távon pozitív változásokat fog eredményezni az országban.