2024. április 20., szombat

Óvatosan a táplálékkiegészítőkkel!

A szürkegazdasági tevékenység a sport világát sem kíméli, ugyanis egyre több az olyan megkérdőjelezhető összetételű és származású anyag, amelyre az interneten keresztül lehet szert tenni, illetve eldugottabb edzőtermek gyanús látogatóitól szerezhetők be. A legnagyobb probléma, hogy a fiatalok legtöbb esetben saját egészségüket kockáztatva használják ezeket az anyagokat az izomtömeg és a teljesítmény növelése, valamint a kívánt testalkat elérése céljából.

Tovább rontja a helyzetet az is, hogy a fiatal sportolók csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a kérdéses hatóanyagok már megtették a magukét: csak azután konzultálnak szakemberrel, ha átmeneti impotenciát, magasabb vérnyomást, gyorsabb szívverést vagy pszichikai problémákat tapasztalnak.

– A növekedési hormonon kívül a legtöbb doppinganyag pszichoaktív összetevőket is tartalmaz, amelyek megzavarhatják a használó bioritmusát. Ez zavarokat okozhat az anyagcserében, a szexuális teljesítőképességben, az arra hajlamosoknál a haj hullását, valamint az arcszőrzet kifejezettebb növekedését is előidézheti – magyarázta általánosságban a szteroidokról dr. Borislava Kovačević sportegészségügyi szakember.

– Az általános orvosi ellenőrzések során megkérdezem a fiataloktól, hogy használnak-e tiltólistás doppingszereket, de csupán csak a kérdezettek tíz százaléka ad igenlő választ, a többi gyanúsított nem árul el semmit. Az is megtörtént már, hogy egy fiatal impotenciára panaszkodott. Úgy vélte, hogy az új barátnője miatt nem tud teljesíteni, viszont később a beszélgetés során kiderült, hogy rendszeresen használt szteroidokat – mesélte Kovačević.

Mint már a korábbi kutatásokból kiderült, a felelőtlen doppingszer-használat elsősorban a fiatal hobbisportolókat érinti. Sok esetben használatukat vonzóbbá teszi az is, hogy a gyanús eredetű anyagokat akár háromszor alacsonyabb áron kínálják a világhálón, mint a gyógyszertárakban (hiszen az anabolikus szteroidok túlnyomó része valójában gyógyszer). Tovább rontja a helyzetet az is, hogy a legális táplálék-kiegészítők piacán is megjelentek a hamisítványok.

– A hamisítványok első látásra szinte megkülönböztethetetlenek az eredeti terméktől, viszont egy vizsgálat során az egyik gyanús kiegészítő harminc százalék darált szóját és közönséges kekszet tartalmazott, holott a csomagoláson azt tüntették fel, hogy 80 százalékban fehérjét tartalmaz. Nem ártalmas szerekről van szó, viszont az ilyen hamisítványok hasznot sem hoznak – fejtette ki egy táplálékkiegészítő-üzlet tulajdonosa.

Az anonimitást kérő tulaj arra is rátért, hogy egyes zsírégető készítményeket illegálisakká kellett tenni, hiszen túl nagy mennyiségben tartalmaznak vízhajtót.

– Piaci kereskedelemben nem lehet ilyesmit találni, viszont az interneten villámgyorsan megrendelhető, több más tiltott szerrel együtt. Mondani sem kell, a legtöbb árucikk a nem jóváhagyott gyógyszerek közé tartozik – mutatott rá a tulajdonos.

Szerbiába szinte naponta érkeznek ilyen anyagok, leginkább Magyarországról, és ezek több kisebb edzőteremben is kéz alól megvehetők.