2024. március 28., csütörtök

Könyvtár Moholon és Törökfaluban?

Az adai könyvtár három tartományi pályázaton nyert támogatást
Az adai könyvtár

Az adai könyvtár

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója, Csonka Áron elmondta, hogy két tartományi titkárság három pályázatán nyertek támogatást az intézmény fejlesztésére. A könyvtár a művelődési és tájékoztatási titkárságtól 55 000 dináros támogatást kapott fénymásoló-nyomtató gép vásárlására, valamint ugyanettől a titkárságtól 70 000 dinárt új könyvek beszerzésére. A tervek szerint az összeg feléből gyermekkönyveket vesznek, a másik felét pedig a felnőttrészleg könyvállományának bővítésére fordítják. A könyvtárigazgató közölte, hogy a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság pályázatán 430 000 dinárt ítéltek meg a könyvtárnak, amely a gyermekkönyvtár vizesblokkjának a kialakítására fordítja a támogatást.

– Ha minden jól megy, akkor április 8-án aláírjuk a támogatásról a szerződést a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkársággal. Remélem, hogy az év végéig befejezzük a munkálatokat, és a gyermekkönyvtár megfelelő vizesblokkal fog rendelkezni. A gyerekeknek ezután nem kell majd az utcán keresztül átmenniük a másik vizesblokkhoz, amely a felnőttkönyvtárnál található. Ez biztonságosabb és kényelmesebb lesz számukra, valamint a beruházással a munkakörülményeken is javítunk. Az év folyamán figyelemmel kísérjük majd a pályázatokat, és amire csak módunk lesz, pályázni fogunk, hiszen nagyon pénztelen világban élünk. A helyi önkormányzat a lehetőségeihez mérten próbál bennünket támogatni. Ezenfelül pályázati eszközökkel igyekszünk javítani a munkakörülményeken. Folyamatosan dolgozunk azon is, hogy a munkatársaink minél szakképzettebbek legyenek, és megfeleljenek a törvényes követelményeknek. A májusi vizsgaidőszakban három munkatársunk, két könyvkezelőnk és egy könyvtárosunk fog szakvizsgát tenni a Matica Srpska könyvtárban – közölte Csonka Áron.

Az elmúlt időszakban az adai könyvtár a helyi önkormányzattal közösen pályázott a nemzeti munkaközvetítő szolgálatnál, ami révén az elmúlt időszakban két gyakornok töltött egyéves szakgyakorlatot az intézményben. Közülük az egyik hamarosan könyvkezelői szakvizsgát tesz, a másik személy pedig novemberben szerezheti meg a könyvtárosi képesítést. Csonka Áron elmondta: reméli, hogy hamarosan megszűnik a közszférában a foglalkoztatási tilalom, mivel a tervek szerint az idén Moholon és Törökfaluban is szeretnék megnyitni a könyvtárrészleget. Ehhez új munkatársakra is szükség lesz. Akárcsak a működéshez szükséges anyagiak biztosítására, amelyről az igazgató szerint folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal.

– A moholi helyi közösség tanácsa körülbelül egy hete úgy döntött, lehetővé teszi számunkra, hogy újra megnyissuk a könyvtárrészleget Moholon, a kultúrotthonban. Egyelőre megvizsgáljuk, hogy milyen állapotban van a felkínált terem. Remélhetőleg még ebben az évben sikerül megteremteni a feltételeket, és működni kezd a könyvtárrészleg, függetlenül az általános iskolai könyvtártól, amelybe egykor beolvasztották. Ez közkönyvtár lenne gyerekeknek és felnőtteknek. Nemcsak az a célunk, hogy könyvet kölcsönözzünk, hanem igyekszünk kulturális rendezvényeket is szervezni, fejlesztve ezzel a művelődési életet, ahogyan Adán is csináljuk – mondta Csonka Áron, aki hozzátette, hogy az idén az adai tanyavilágban, Törökfaluban is szeretnék megnyitni az önálló könyvtárrészleget, mivel jelenleg a faluban csak az iskolai könyvtár működik.