2024. április 23., kedd
BIRKÓZÁS

Óriási sikerek a pici országnak

Valami nagyon jó történik a szerbiai birkózás háza táján. Tavaly bombaként robbant a hír, hogy Taskentben Davor Štefanek felnőtt világbajnoki címet szerzett, amivel 2014-ben kiérdemelte Szerbia legjobb sportolójának a címét, a közelmúltban Nemes Viktor megnyerte súlycsoportját a világ egyik legrangosabb nemzetközi tornáján, a Magyar Nagydíjon, a vasárnap a lengyelországi Wałbrzychben befejeződött U23-as Európa-bajnokságon ugyanez a versenyző szintén nyert, Vladimir Stankić ezüstérmes lett, Nagy Tamás pedig a bronzéremért küzdött. Ne felejtsük el, hogy erre a versenyre vakbélműtét miatt nem utazhatott el Nemes Máté, aki szintén kirobbanó formában van, s tőle is érmet vártak.

Mi okozta ezt a hirtelen formajavulást, mitől jönnek futószalagon a jó eredmények? Nos, elsősorban a honi szakági szövetséget kell kiemelni, amely belátta, hogy a legjobbjainkat folyamatosan edzőtáboroztatni kell, s ehhez minden segítséget megad. Željko Trajković elnök kiváló kapcsolatokat alakított ki az illetékes minisztériummal és a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal, így a válogatottak ösztöndíjaztatása is megoldott, s végezetül felhagyott a honi edzők próbálgatásával, és Bulgáriából leszerződtette Sztojan Dobrevet, ami telitalálatnak bizonyult, mert a dinamikus és a sportághoz nagyon értő szakember pillanatok alatt közös nevezőre jutott a versenyzőkkel, elhitette velük, hogy nagy eredményekre képesek, és rávette őket, hogy vállalják azt a munkát, ami az érmekhez szükséges. Mindezek mellett nem kell elfeledni azt sem, hogy szintén szerbiai Nenad Lalović, a világszövetség elnöke is, aki jó menedzser módjára „megmentette” a sportágat, amelyet az a veszély fenyegetett, hogy kizárják az olimpiai családból.

Óriási sikerek ezek e piciny országnak, hiszen már például Magyarország is sokkal nagyobb összeggel tudja támogatni a sportot és ezen belül a birkózást, azokban az országokban pedig, ahol a birkózás nemzeti sportnak számít (mint például Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország), sok-sok milliót fordítanak e sportágra. A hagyomány, a jó szakmunka azonban a mi oldalunkon van, s elnézve az utánpótlást, lesz még örömünk a birkózók eredményei miatt, ismét felrajzolhatjuk magunkat a birkózás világtérképére.