2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

Húsvéti tojásfestés Szenttamáson

A szenttamási Hagyományápolók Klubja szombaton szervezte meg a gyerekek számára a hagyományos húsvéti tojásfestést. A hangsúly ezúttal sem kizárólagosan a tojásfestésen volt, mert a viasztechnikával való színezés mellett tojásrajzolás, tojásfúvás, hímestojás-díszítés is volt, ezenkívül húsvéti kifestők, papírdekorációk is készültek. A műhelymunkát Robotka Angéla vezette, aki elmondta, hogy a délelőtt folyamán mintegy 40 gyerek gyűlt össze, hogy elsajátítsa a tojásfestés csínját-bínját.

– Érdekes a gyerekeknek, amikor a viaszt felmelegítjük, az írókával rávisszük a tojáshéjra, azután pedig leolvasztjuk a viaszt, és megmaradnak a csodálatosabbnál csodálatosabb minták. Dekupázsmintákat is készítünk, ezt magyarul úgy mondanám, hogy szalvétatechnika, amit ráviszünk a kifújt tojáshéjakra, utána masnikat is ragasztunk rájuk. Hiszem, hogy a gyerekek elégedetten távoznak majd – mondta Robotka Angéla.

A szombati műhelymunkára a tojásfestéket az Info-data vállalkozás, a színes papírokat és tojáshéjat a gyerekek, a többi anyagot és kelléket pedig a klubtagok biztosították. A tojásfestésben és a technikák elsajátításában a gyerekeknek Bunford Hargita, Marić Mónika, Gaál Brigitta és Rajda Karolina segített, a csoport ellátásáról pedig a klub kézimunkacsoportjának tagjai gondoskodtak.