2024. április 23., kedd
BIRKÓZÁS – U23-AS EB

Nemes Viktor Európa-bajnok!

Vladimir Stankić ezüstérmes lett, a másik zentainak, Nagy Tamásnak kicsúszott a kezéből az érem

Világversenyen eddig még nem jegyzett szerbiai siker született a lengyelországi Wałbrzychben befejeződött U23-as birkózó-Európa-bajnokságon, amelyet a sportág történetében először rendeztek meg. A háromtagú csapatból két versenyzőnk, a zentai Nemes Viktor (75 kg) és Vladimir Stankić (85 kg) kiharcolta a döntőt, a szintén zentai Nagy Tamás (59 kg) pedig a bronzéremért küzdött.

Nemes a fináléban a fehérorosz Kilovval csapott össze, de értékelhető akció nem volt. A zentai azonban aktívabb volt, s ezzel élete legnagyobb eredményét harcolta ki, 2:1-es győzelemmel Európa-bajnok lett! Viktor egyébként a döntőig minden ellenfelét technikai tussal verte meg, előbb az osztrák Staudachlert (8:0), a negyeddöntőben a moldovai Sevciucot (8:0), az elődöntőben pedig a svéd Kourinnoit (9:0). S tette mindezt úgy, hogy a Magyar Nagydíjon eltörött az egyik ujja, és az Eb-t szinte fél kézzel versenyezte végig!

Az újvidéki fiatalember a döntőben a német Kudlával nézett farkasszemet, de sajnos addigra már elfogyott az ereje, s ellenfele nem egész öt perc alatt 8:0-s technikai tussal nyert ellene. Stankić a nyolcaddöntőben a fehérorosz Hahnidzét (8:4), a negyeddöntőben a grúz Kacsidzét technikai fölénnyel (9:0), az elődöntőben pedig a lengyel Formelát múlta felül (2:1).

Az utóbbi években már szinte megszoktuk, hogy Nemes egykori klubtársának, a szintén zentai Nagy Tamásnak a nagyversenyeken roppant erős ellenfele van a rajton. Nos, a lengyelországi versenyen sem volt ez másként, hiszen az 59 kg-ban versenyző fiatalember „természetesen” a későbbi bajnok moldovai Cjobanura futott, és technikai tussal (10:0) kikapott. Tamásnak azonban ez nem szegte a kedvét, mert a vigaszágon előbb a bolgár Vicsevet múlta felül 5:4-re, majd az örmény Kacsatrijant győzte le 7:4-re, de sajnos a bronzmeccsen az azeri Azizlivel már nem bírt, és 6:1-re kikapott.

Győztesek, nők, 53 kg: Lilja Horisznya (Ukrajna). 58 kg: Valerija Koblova (Oroszország)… 3. Galambos Ramóna (Magyarország). 63 kg: Marija Mamaszuk (Fehéroroszország). 75 kg: Daria Osocka (Lengyelország)… 3. Németh Zsanett (Magyarország).

Férfiak, 59 kg: Viktor Cjobanu (Moldova)… 5. Nagy Tamás (Szerbia). 66 kg: Artem Szurkov (Oroszország). 71 kg: Daniel Kataraga (Moldova)… 3. Lévai Zoltán (Magyarország). 75 kg: Nemes Viktor (Szerbia). 80 kg: Lasa Gobadze (Grúzia). 85 kg: Denis Kudla (Németország), 2. Vladimir Stankić (Szerbia). 98 kg: Fatih Baskoy (Törökország). 130 kg: Szergej Szemenov (Oroszország).