2024. április 18., csütörtök

Helyi járulékból az egyesületeknek

A csókai helyi közösség támogatja a sport-, művelődési és más szervezeteket

Csóka községben a 2006-ban tíz évre bevezetett helyi hozzájárulásból befolyó pénz egy részét a sport-, a művelődési és egyéb szervezetek, civil egyesületek működésének a támogatására fordítják. A csókai helyi közösség keddi tanácsülésén döntöttek a járulék említett részének a szétosztásáról. A község sportegyesületeinek a támogatására a helyi járulék 12,5 százalékát költik, ami jelen pillanatban valamivel több, mint 1,6 millió dinárt tesz ki, művelődésre a befolyó pénz 5,5 százaléka (715 000 dinár), a helyi civil szervezeteknek pedig a 2,5 százaléka (325 000 dinár) jut.

A tanács döntése értelmében a tavaly befolyt helyi járulékból a község kilenc legtevékenyebb és legjobb eredményeket felmutató egyesülete részesül. Legtöbb pénzt, valamivel több, mint félmillió dinár támogatást kap a csókai futballklub, második helyen van az asztaliteniszklub és így tovább.

A művelődésre szánt támogatás legnagyobb részén a két nagy kultúregyesület: a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Szent Száva Művelődési Egyesület osztozik, méghozzá egyenlő arányban, mindkét egyesület a kultúrára szánt pénz 30-30 százalékát kapja, a többi művelődési egyesület, szervezet osztozik a maradék pénzen. A Mórából az elmúlt években kivált két kórus. A Rákóczi férfikórus önálló egyesületként folytatja a munkát, míg a Pannónia férfikórus az Orpheus Művelődési Egyesület keretében működik, a művelődési élet palettáját színesíti a Líra Egyesület is.

Helyi nem művelődési civil szervezetből is immár 14 dolgozik a községben kisebb-nagyobb intenzitással, ezek mindegyikének jut a helyi járulékból kisebb összeg a működési és egyéb költségeik fedezésére.