2024. április 25., csütörtök
AGROŽIV

Ötszáz dolgozó sorsa bizonytalan

Lassan egy éve tart a bégaszentgyörgyi (Žitište) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia dolgozóinak a kálváriája. Tíz hónapja sztrájkolnak, fél éve nincs egészségbiztosításuk, négyhavi elmaradt bér kifizetésére várnak – közben a státuszuk sincsen tisztázva.

A községháza előtt – mindhiába (Fotó: Kecskés István)

A községháza előtt – mindhiába (Fotó: Kecskés István)

Az Agroživban egy éve még több mint ezren dolgoztak. Ahogy mondani szokták: ők voltak a fejletlen bégaszentgyörgyi község gazdaságának mozgatói. Az elmaradt bérek miatt azonban tavaly májusban sztrájkba léptek a dolgozók. A tiltakozás vége az lett, hogy csődeljárás indult, a baromfivágóhidat pedig ideiglenesen a MibrasBG kompánia bérelte ki.

A dolgozók többsége az utcára került, és becslések szerint mindössze 250-en kaptak ideiglenesen munkát a bérlőnél. A munka nélkül maradt dolgozók mostanában mindennap a községháza előtt tiltakoznak. Mert az épületbe már nem engedik be őket.

– Rendezetlen státuszban, fizetés nélkül, tavaly szeptember óta pedig egészségügyi biztosítás nélkül 480-an vagyunk. Kényszerből sokan maguk vették fel a munkakönyvüket, mert nem volt egészségbiztosításuk, meg hogy munkanélküliként a Foglalkoztatási Szolgálattól kapjanak némi juttatást. Becsléseink szerint ily módon már kétszázan távoztak – mondja Jovica Katić, az Agroživ sztrájkbizottságának elnöke.

Galambos István 31 évet dolgozott a baromfivágóhídon. Vele együtt munka nélkül maradt a fia is. Naponta megjelenik ő is a tiltakozókkal a községháza előtt. De nemrég óta már oda sem engedik be őket. Már több mint egy éve, hogy feleségének rokkantnyugdíjából élnek. Biljana Stanić férjével együtt maradt munka nélkül, közben két egyetemista van a családban. Bántja őket a kilátástalanság, amelyben vannak, de azért is neheztelnek, amiért kitiltották őket a községházáról. Ahogy Danko Škundrić mondja: foglalkoztatottként vannak nyilvántartva, de nem dolgoznak. Közben nincs semmi juttatásuk, sem egészségbiztosításuk.
Az Agroživ dolgozói az elmúlt hónapokban tiltakoztak a községházán, Újvidéken és Belgrádban is. Éhségsztrájkoltak, eredmény nélkül tárgyaltak a társaság vezetőségével és a tulajdonossal, a Srbijagas közvállalattal. Szociális programot ígértek részükre, amit majd az idei köztársasági költségvetésből biztosítanak – de egyelőre abból se lett semmi. A gyár vezetősége azt ígérte, hogy stratégiai partnert találnak. Két komoly potenciális stratégiai partnert is emlegettek: az egyik az olasz Veroneze kompánia, a másik pedig a jelenlegi bérlő, a MibrasBG hazai társaság volt. Mindezek ellenére semmi érdemleges nem történt, közben a dolgozók helyzete egy fikarcnyit sem javult, sőt inkább romlott. Az elkeseredett dolgozók most azt fontolgatják, hogy a tiltakozás radikálisabb formájához folyamodnak.
Bégaszentgyörgyöt – a baromfihús mellett – néhány évvel ezelőtt a Rocky Balboa filmhősnek állított szobráról emlegették. Az öklöző a filmben a legnehezebb helyzetekben is talpra állt. Hogy ez így lesz-e majd az Agroživ esetében is, nehéz megjósolni.