2024. április 20., szombat
PADÉ - ROBBANÁS

Fém kazettában volt a robbanószerkezet

A padéi Janko Đ. belehalt súlyos sérüléseibe – Az áldozat édesapja szerint fiának nem voltak ellenségei
A fiát gyászoló édesapa

A fiát gyászoló édesapa

Amint arról már lapunk online kiadása beszámolt pénteken a kora esti órákban Padén erőteljes robbanás riasztotta fel a békés bánáti falu nyugalmát. A Tito Marsall utcában öt óra tájban történt a detonáció. A robbanásban életét vesztette a helybeli Đorđe Janko (1979). Az eddig ismeretlen eredetű robbanószerkezet halálos sérüléseket okozott az apjával és a nagyanyjával egy házban lakó és másodlagos nyersanyag gyűjtésével foglalkozó fiatalembernek. A súlyosan sérült férfit eszméletlen állapotban vitték a mentők a zentai kórházba, majd tovább szállították az újvidéki Klinikai Központba, ahol pénteken este kilenc óra tájban meghalt.

A nagykikindai és belgrádi nyomozók szombaton reggel kilenc órakor szálltak ki újból a helyszínre, hogy összegyűjtsék a tragédia helyszínén még fellelhető nyomokat, a robbanószerkezet darabjait, amelyből megpróbálják rekonstruálni a nem mindennapi robbantásos merénylet – bár még a baleset lehetősége sem zárható ki teljes bizonyossággal – körülményeit, a detonációt kiváltó anyag eredetét.

Az áldozat édesapja Momčilo Janko (1953) csak reggel értesült a fia haláláról, korábban nem értesítette senki. A megrendült apa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy pénteken dél tájban amikor hazaért a boltból a mindig nyitva álló kapun belül a fal tövében látott egy fém dobozt, kazettát, olyan szerszámos ládafélét a tetején fém fogantyúval. A fém dobozt korábban ne, látta még. Nem foglalkozott vele, hogy mi lehet az, később öt óra körül ezt a fém kazettát próbálta meg kinyitni a szerencsétlenül járt Đorđe, aki bevitte a teraszra a dobozt és amikor felemelte a tetejét bekövetkezett a detonáció. Az erős robbanás hallatán a szomszédságban tartózkodó apa hazasietett és elszörnyedve látta milyen súlyosan sebesült a fia, az arcán és a mellkasán a roncsolt sebekből vérzett.

A helyszínre érkező mentők ellátták a sérültet és a zentai kórház sebészeti osztályára szállították, majd onnan tovább vitték az újvidéki klinikára, ahol csakhamar kiszenvedett. Az áldozatot jól ismerték Padén, senkivel sem állt rossz viszonyban, nem értik a polgárok mi történhetett, kinek állhatott útjában a békés természetű fiatalember.