2024. március 28., csütörtök

Lesz, ki nevelje gyermekeinket

Nyílt napot tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Több mint hatvan középiskolás látogatott el szombaton a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületébe és ismerkedett meg az egyetem tevékenységével, tanáraival és idősebb diákjaival.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A kar ingyenes buszjáratának köszönhetően nemcsak a szabadkai középiskolások vehettek részt a nyílt napon, hanem Óbecséről, Péterrévéről, Moholról, Adáról, Zentáról, Magyarkanizsáról és Horgosról is jöttek szervezetten az érdeklődő diákok és tanáraik. Dr. Lepeš Josip, a szabadkai MTTK megbízott dékánja elmondta, örömére szolgál, hogy ennyi diák jött el az iskola nyílt napjára, hisz ez is bizonyítja, van értelme az MTTK tevékenységének. A leendőbeli tanárokat és óvodapedagógusokat egy második osztályos kisdiák köszöntötte, aki elmesélte, milyen érdekesek azok az órák, amelyeket a kis tanárok tartanak a Széchenyi István Általános Iskolában, és hozzátette, szeretné, ha ő és osztálytársai is segíthetnének abban, hogy a nyílt napon összegyűlt leendőbeli tanárok egyszer majd jó tanárokká váljanak. Dr. Czékus Géza dékánhelyettes az oktatói-nevelői munka felelősségére hívta fel a leendő hallgatók figyelmét. Elmondta, csak akkor van értelme ezt a hivatást választaniuk, ha fel tudják vállalni azt, hogy a kisdiákok életében olyan fontos nevelői szerepet töltenek majd be, mint a gyermekek szülei, ha nem fontosabbat. A legtöbb középiskolás, aki részt vett a nyílt napon, szeretné tanulmányait a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon folytatni.
A bajsai Dér Anita azért látogatott el az MTTK nyílt napjára, mert szeretett volna minél több információt szerezni az óvópedagógus-képzésről. Elmondása szerint ezen a pályán szeretne elindulni. Nagyon szereti a gyerekeket és jól tud velük foglalkozni, jól megértik egymást.
A zentai Tóth Zsolt még nem döntötte el, hogy melyik iskolába szeretne iratkozni, azért látogatott el az MTTK nyílt napjára, hogy jobban megismerkedjen a kar tevékenységével.
A szabadkai Bem Tamás imád rajzolni, a politechnikai iskola rajzszakán fejezi tanulmányait és a tanári pályát választotta, mert szeret a gyerekekkel foglalkozni.
A zentai Jablonszki Nikolsz viszont már általános iskolás kora óta tanító vagy tanár szeretne lenni. Hozzátette, a nyílt napon még jobban megbizonyosodott arról, hogy ez a megfelelő iskola, ahol tanulmányait folytatni szeretné.
Az érdeklődő diákok megismerkedhettek a képzés gyakorlati részleteivel, a vizsgák menetével is, a Hallgatói Önkormányzat tevékenységeivel, de az MTTK tanárai érdekes interaktív bemutatkozó előadásokkal is készültek. A bemutatkozáson nagy hangsúlyt fektettek a kiemelt minőségű hallgatói mobilitás ismertetésére. A dékán elmondta, ettől az évtől kezdve a kar minden egyes hallgatóját megpróbálják kijuttatni külföldre, a diákcsereprogram keretein belül.
A tanulók információkat kaptak a beiratkozás feltételeiről, valamint a felvételi vizsgára való felkészítő tanfolyam menetéről. A felvételi vizsga időpontja még nincs meghatározva, a minisztérium egységesen írja ki, várható időpontja július eleje. Amint megjelenik az Újvidéki Egyetem beiratkozásra vonatkozó pályázata, az ezzel kapcsolatos információk az MTTK honlapján is megtalálhatók lesznek. Azok az érdeklődő diákok, akik nem vehettek részt a nyílt napon, minden fontos információt megtalálnak a www.magister.uns.ac.rs honlapcímen, valamint a 024/624-401-es telefonszámon is tudakolódzhatnak.