2024. március 28., csütörtök

Nehéz munkagépekkel takarítják a hótorlaszokat

A Szerbia hegyvidéki tájain élők életét hétfőn nemcsak a napok óta szakadatlanul eső hó, hanem orkánerejű szél is nehezítette. A folyamatos hókotrás ellenére több út járhatatlan volt. Ivanjica, Nova Varoš, Leskovac és Kopaonik körzetében a hó több települést teljesen elvágott a külvilágtól. A hegyi falvakban a hótorlaszokat nehéz ipari munkagépekkel, buldózerekkel takarítják el az utakról. A beszámolók szerint a helyi utak csupán 10 százaléka járható. Több településen napok óta rendkívüli helyzetet hirdettek ki.

A hóval borított területen csak terepjárókkal vagy szánkóval lehet közlekedni, az iskolákban pedig szünetel a tanítás. Az áramszolgáltatás állapota pillanatról pillanatra változik, a Szerbiai Villanygazdaság emberei folyamatosan dolgoznak a meghibásodott trafóállomások, elszakadt távvezetékek helyreállításán, beszámolójuk szerint mára mindenhol visszaállítják az energiaellátást. Bosilegrad község nemcsak áramkimaradásokkal, hanem gázolajhiánnyal is küszködik.

– Nincs olyan falu a községben, ahol az utat nem takarja legalább egyméteres hó. Néhol két és fél méteres hófal akadályozza meg a munkagépek útját. Gyakorlatilag ellehetetlenült a közlekedés, nem tudjuk gyógyszerekkel ellátni a rászorulókat. Két munkagépünk meghibásodott, az állam hókotrásra kiszállított gázolaja pedig elfogyóban van – számolt be Vladimir Zaharijev, Bosilegred község elnöke.

A Tutin községi Šipče település közelében a helyeik hétfőn egy holttestet találtak a hóban. A tutini sajtó szerint S. P. (63) testére találtak rá, aki vasárnap este a rokonainál volt vendségben, majd este hazaindult. A sajtó a férfi halálát a környéken tomboló időjárással hozta összefüggésbe, a tutini válságstáb közleménye szerint azonban a férfi természetes halállal halt meg.