2024. március 28., csütörtök

Szigorodó közlekedésbiztonság

Fehér László közlekedésbiztonsági szakértő szerint a tervezet egyes elemei szociális, tulajdonjogi és alkotmányos kérdést vetnek fel

A belügyminisztérium január 22. és február 20. között bocsátotta közvitára a közlekedésbiztonsági törvényre elkészített módosítási javaslatcsomag tervezetét. A belügyminisztérium módosítási javaslataiban tovább szigorítaná a büntetőpolitikát, valamint a gyermekek biztonságának fokozását jelölte meg célul. Mgr. Fehér László okleveles forgalmi mérnök, közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő tolmácsolása szerint öt csoportra fókuszál a tervezet.

– Az első csoport a szakterminusok megváltoztatása, ami nem sok vizet zavar. A második a közlekedés szervezésével foglalkozik, vagyis a közlekedésbiztonsági ügynökségnek biztosít nagyobb hatásköröket. A harmadik csoport az oktatással és a műszaki ellenőrzéssel kapcsolatos módosításokat tartalmazza – sorolta a forgalmi mérnök.

Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a módosítások azonfelül, hogy kötelezővé teszik az autósiskoláknak fizetett és bejelentett oktatók alkalmazását, az autósiskolák oktatótermeibe kamerákat kell majd szerelni.

– Kamerákat kell majd felszerelni, hogy az ellenőr bármely pillanatban ellenőrizhetni tudhassa majd, hogy egy diák valóban lehallgatta-e az órákat, amelyek be vannak jegyezve a naplóba. Minőségi elméleti oktatást szeretnének bevezetni és megakadályozni azt az elterjedt gyakorlatot, hogy bejött a diák, kifizette az elméleti oktatást és indulhatott a gyakorlati oktatás is – mondta Fehér.

A műszaki vizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy egyrészt szigorodik majd a műszaki vizsgálat, kamerákat kell majd helyezni a műszaki vizsgáltató helyekre, egyes kapcsolható eszközöket viszont felszabadítanak a regisztrálás kötelessége alól.

– A negyedik csoport a tavalyi belgrádi balesettel kapcsolatos módosításokat tartalmazza, amikor is egy BMW típusú személygépkocsi hat fiatalkorú utasával a Dunába sodródott. Továbbra sem értek egyet azzal a javaslattal, hogy az ittas vezetőtől vagy az agresszív vezetőtől – aki városban megengedettnél gyorsabban vezet, áthajt a piroson, nincs tekintettel a közlekedés többi résztvevőjére – elkobozzák a személygépkocsit. Megértem, hogy ez elrettentő szándékú szeretne lenni, de emberi jogi és alkotmányi gondokat is látok. Mi történik akkor, ha valaki céges autót, illetve bérelt autót vezet, vagy ha valaki más személyautójával közlekedik? Nem az autó a hibás, ha valaki áthajt a piroson. Az autóvezető kizárását a forgalomból megértem, de egy személygépkocsi kizárását nem – vélekedett a közlekedésbiztonsági szakértő.

Hozzátette, hogy a megengedett véralkoholszintet is csökkenteni szeretnék 0,3 ezrelék helyett 0,2 ezrelékre. Szavai szerint a 0,3 ezrelék is csupán fél pohár sört jelent, a 0,2 ezrelék pedig gyakorlatilag már azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet inni.

– Nagyon hasonló, mint Magyarországon a zéró tolerancia, csak Szerbiában van neve, hogy megengedhető. Ha betartják, akkor lehet pozitív hatása, a szerbiai társadalmi szokásokat azonban, például hogy vendégségben meg kell inni egy kupica pálinkát, nagyon nehéz lesz megváltoztatni. Ettől függetlenül a szigorítással nem biztos, hogy sokkal jobban növekszik a közlekedésbiztonság, mert ez a különbség gyakorlatilag nem jelent nagy változást – vélekedett a Fehér.

Újdonság még, hogy a fiatal kezdő gépkocsivezetők hajnali öt helyett, hatig nem hajthatnak, valamint hogy hosszabb ideig kell majd vezetniük felügyelet alatt.

– Egyfajta gyakornoki státuszt akarnak bevezetni a kezdő vezetők felé. Ezt még meg is lehet érteni, és ha majd be is tartják, akkor közlekedésbiztonsági szempontból javulást is eredményezhet, hiszen az, akinek két évig figyelmesebben kell hajtania, és eközben gyakorlott vezető van mellette, több gyakorlatot szerezhet – mondta Fehér.

Az ötödik csoport a gyermekek védelme, ezzel kapcsolatban a szakember tolmácsolása szerint újdonság, hogy kötelezővé tennék a 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek, illetve a 12 évnél fiatalabb gyerekek számára a gyereküléseket. Véleménye szerint ez problémákat okozhat majd, akinek ugyanis több gyermeke van, több gyerekülést kell majd vennie.

– Öt-, hat- vagy hétéves gyerek esetében még indokoltnak tartom a gyerekülést, de tizenkét évesnél nem. Ugyan hogy erőltetünk majd be egy ötödikes, hatodikos gyereket a gyerekülésbe? Mivel mindegyik tizenkét évnél fiatalabb gyereknek, aki nem érte el a 135 centimétert gyerekülést kell majd venni, nehéz szociális helyzetbe kerülhetnek majd egyes családok – vetette fel a forgalmi mérnök.

A módosítási tervezet szigorítaná a gyalogosok ellenőrzését is, amivel a közlekedésbiztonsági szakértő is egyetért, mivel, mint megjegyezte, elég csak megnézni, hogy a városokban mennyien kelnek át az úton a zebrán kívül. Szerinte gondot jelent, hogy amellett, hogy ilyenkor nem figyelnek oda, sőt a kerékpárosokhoz hasonlóan sokszor sötétben láthatósági mellény nélkül közlekednek kivilágítatlan útszakaszokon, nagyon sokszor éppen a felelőtlen gyalogosok viselkedése a baleset kiváltó oka. A közlekedésbiztonsági szakember pozitív változásnak nevezte azt is, hogy a törvénytervezet nagyobb felügyelet alá szeretné vonni a településeknek szánt közlekedéssel kapcsolatos célösszegek felhasználását. Végezetül megjegyezte, a tervezet egyes elemei növelni fogják a közlekedésbiztonságot, de vannak olyan elemei, amelyek szociális, tulajdonjogi és alkotmányos kérdést vetnek fel.