2024. március 28., csütörtök

Fűben, fában orvosság

Az oromhegyesi Gazdag Ág hagyományápoló vetélkedőn őseink gyógyászatát elevenítették föl
Kalapkúra közben

Kalapkúra közben

A szombaton késő estébe nyúló megmérettetésen a völgyesiek kúrája bizonyult a legjobbnak, így az idén ők vihették haza a rendezvény fődíját. A 27. Gazdag Ágon részt vevő csapatokat elsőként Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár köszöntötte, majd Koncz Lázár, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, a rendezvény házigazdája üdvözölte a közönséget és a csapatokat. Beszédében kiemelte, hogy az emberiség életében, nem is olyan régen, volt egy időszak, amikor teljes mértékben elfordult a természettől. Ennek a következménye viszont fájdalmas, a tanulópénz összege pedig nagyon magas lett. A természet nem győzhető le, a környezetünket viszont visszafordíthatatlanul tönkretettük. Szerencsére Természet anyánk újra és újra megbocsát, és mindenre felkínálja a megoldást, a gyógyírt a bajainkra, s nem utolsósorban tökéletes összhangot biztosít. Mindezt észre kell vennünk és el kell fogadnunk. Őseink tudták ezt, nekünk viszont újra kell tanulnunk.

A megmérettetésen részt vevő tíz csapat képviselőinek a Faluház előcsarnokában megrendezett kiállítás keretében az őseink által használt gyógyfüvek, gyógyfőzetek és a betegek kúrálására használt, olykor muzeális értéket képviselő eszközök mellett a korhű tisztálkodási szereket, tárgyakat is be kellett mutatniuk. A csapatok egy része a kellékeken kívül az egykori falusi emberek és az őket kúráló javasasszonyok emlékét és gyógyászati módszereiket is felidézte. Az oromhegyesiek kiállítóhelyén Tóth Katalin elmesélte, hogy Petrik Piroska néni minden évben csalánban való mezítlábas járással kúrálta a fájós lábait, s végül el is múltak a fájdalmai. Egy, a fájó lábai miatt ágyban fekvő asszonyról pedig már az orvosok is lemondtak, de miután csalánteába mosogatta a lábát, azt mesélik, hogy manapság még kerékpárt is hajt – mesélte nevetve Kati néni.

A nagyon kedves idős asszony elmondta azt is, hogy őseink kártyázás, illetve az ezt kísérő dohányzás közben a füst semlegesítésére krumplihéjat tettek a petróleumlámpa cilinderére, ez pedig kitisztította a szoba levegőjét.

Hasznos ismeretekre tehettünk szert a rendezvény vetélkedő részében is. Itt derült ki például, hogy az általunk szinte kizárólag ételként fogyasztott burgonya kiváló gyógyír a krónikus savtúltengésre, a gyomorfekélyre és a gyomorfájásra, s még számos más betegség kikúrálására is használható. A beszámolók mellett természetesen nem maradt el a témához kapcsolt népdalok előadása és a jobbnál jobb mulatságos színpadi jelenetek bemutatása sem. A csapatok tudásukkal és produkcióikkal igencsak megnehezítették a Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, Szerda András népzenész és Harák Kornél biológus felállású zsűri munkáját.