2024. április 26., péntek

Előbb gazdaságélénkítés, utána nyugdíjnövelés

A Kopaonikon megkezdődött a szerbiai Davosnak is nevezett bizniszfórum

Kiváló és váratlan eredményekkel dicsekedhet Szerbia államháztartása, és ha továbbra is ilyen ütemben töltődik a büdzsé, hamarosan költségvetés-módosítás várható – jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő kedden délelőtt Kopaonikon a 22. Kopaoniki Bizniszfórum megnyitóján.

– Az idén januárban és februárban az ország bevétele 17 milliárd dinárral nagyobb a tervezettnél, a kiadás viszont 21 milliárd dinárral kisebb. Ha továbbra is ilyen ütemben töltődik az államháztartás, hamarosan költségvetés-módosításra kerül sor, mégpedig a kedvezőbbre – mondta Aleksandar Vučić kormányfő az üzleti tanácskozáson, amelyen a szerb kormány képviselői, közgazdászok, bankárok, üzletemberek vitatják meg az ország számára legjobb módszert a gazdasági felépülés felé.

Az idei év első két hónapjában 1895 milliárd többletbevételt valósított meg Szerbia, erre még nem volt példa újabb kori történetében. Vučić emlékeztetett arra, hogy a korábbiakban csak hiányról beszélhettünk, 2013-ban január és február hónapok bevételi hiánya 37,669 milliárd dinárt tett ki, 2014-ben pedig 34,294 milliárdot.

A kormányfő szerint a bevétel a vámilletékek következetesebb és szigorúbb megfizettetéséből ered, és az adómegfizettetés is az idei év első két hónapjában 3 milliárd dinárral volt jobb, mint tavaly. Mint értékelte, a Nemzetközi Valutaalap két hónap múlva esedékes revíziója miatt az országnak nincs mitől tartania. A kormányfő szerint január és február folyamán nőtt a foglalkoztatás is.

A megnyitó után megtartott sajtótájékoztatón az újságírók megkérdezték a kormányfőtől, ha már ilyen jó eredményeket ért el az ország, mikorra várható a nemrég lefaragott nyugdíjaknak a korábbi szintre való visszaállítása. Vučić szerint a legfontosabb feladat az ország gazdaságának erősítése, hogy először a közfogyasztás növekedjen, és csak ha a pénzügyet sikerül orvosolni, akkor beszélhetünk a nyugdíjak növeléséről.

HIÁNYCIKK A JÓ ÖTLET

Szerbia további fejlődésének legnagyobb kerékkötője, hogy hiányzanak a jó ötletek és a vállakozói szellem, és ennek orvoslása céljából az ország a közeljövőben a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a nagyberuházásokra. A legnagyobbak, melyekbe az ország vezetősége legnagyobb reményét helyezi, a Belgrád–Budapest vasútvonal és a Belgrád víziváros projektum megvalósítása. A kormányfő hozzátette, Szerbia 2014-ben 1,615 milliárd dinárt fordított nagyberuházásokra, az idén azonban mindössze 540 millió dinárt irányozott elő. Ezeken az arányokon szépíteni kell – mondta Vučić.

– Mindezek a számadatok arra utalnak, hogy felkészületlenek és ötlettelenek vagyunk, nincsenek kész projektumaink, és még ha van is pénzünk, nem tudunk vele mit kezdeni. Amin pedig nem lenne szabad spórolnunk, azok a nagyberuházások nyomatékosította Vučić, aki szerint meglehetősen rossz helyzetben van az ország. Szerbiának nincsenek jól felszerelt építőipari vállalatai, amelyek megvalósíthatnák a projektumokat, de nincsenek projektumok sem. Ennél borzasztóbb, hogy az államvezetésnek ötlete sincs arra, hogy mire költse a pénzt.

Ha most sikerülne eladni a Telekomot, nem tudnánk mire fordítani az érte kapott pénzt – tette hozzá.

– Szerbia számára sosem volt fontos az évekre előre való gondolkodás, tervezés. Mindenki a gúny tárgyát képezte, akinek öt- vagy netán tízéves terve volt, mert ebben az országban csupán a napi megmaradás volt a cél a politika útvesztőiben. A jövőben Szerbia más utat választ, stratégiát épít, nem pedig taktikázik – mondta Vučić.

CSAK ÍGY TOVÁBB!

Vitathatatlan eredményeket ért el a gazdasági reformok terén a szerbiai kormány a tavalyi találkozó óta – jegyezte meg a fórumon Aleksandar Vlahović, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke.

– A kormány meghozott több kulcsfontosságú törvényt is, például a munkatörvényt, a csődeljárásról és a magánosításról szóló jogszabályt, az építésügyi törvényt, és ez dicséretes. Az idén azonban a szerkezetátalakításon és a kérdéses állami vállalatok magánosításán kell legyen a hangsúly – magyarázta az elnök.

Vlahović bátorítónak nevezte a kormány eddigi pozitív lépéseit, és üdvözölte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött legutóbbi megállapodást is. Véleménye szerint ez utóbbi további garanciaként szolgál arra, hogy az állam csakugyan véghezviszi a kulcsreformokat.

SZERB GÉPEK AMERIKÁBA?

Siniša Mali, Belgrád polgármestere a kopaoniki üzleti csúcstalálkozón azokról a tervekről beszélt, amelyek előirányoznák, hogy az Air Serbia légitársaság gépei az Egyesült Államokba is repüljenek.

A tervek értelmében jövőre szerveznék az első interkontinentális utat, a tervezett végállomások pedig New York, Chicago és a kanadai Toronto lennének.

Belgrád polgármestere ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a szerbiai légitársaság a bevétel és az utasszám tekintetében is sikereket könyvelhetett el.

– Tavaly óta az Air Serbia gépei harminc országba repülnek, összesen 40 különböző desztinációra. Emellett tíz új géppel bővült a társaság flottája, és a szolgáltatások színvonala is javult. Tavaly 2,3 millió utas utazott a cég gépeivel, a fővárosi repülőtéren pedig tavaly 4,6 millió utas fordult meg – magyarázta Mali.

A polgármester szerint az Air Serbia üzleti tevékenysége kiváló példa arra, hogy egy szerbiai állami cég (amelynek a kormány a többségi tulajdonosa) a megfelelő partnerrel igen nyereséges vállalattá nőheti ki magát.

Végül Mali arra is rámutatott, hogy fontosnak tartja a főváros képviseltetését a gazdasági csúcstalálkozón, lévén hogy Belgrád adja az ország bruttó hazai termékének (GDP) negyven százalékát. Szerinte a főváros befektetési mutatói is javulnak.

AZ ÁLLAM NEM BÁBÁSKODHAT!

A tervezett költségvetési deficit helyett mintegy kétmilliárd dinár többlet van a szerbiai büdzsében – fejtette ki Dušan Vujović pénzügyminiszter a fórumon. Szerint a váratlan pozitív eredmények a népszerűtlen reformlépéseknek köszönhetők.

Ez azt is jelenti, hogy a 2015-ös év közepére a költségvetési hiány a tervezett 55,7 milliárd dinár helyett eléri a 26 milliárd dinárt.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a gazdasági fejlődést egészséges, reális és fenntartható alapokra kell helyezni, nem mint a 2005–2014-es periódusban, amikor szerinte a GDP növekedését különböző donációkból és a magánosítás során befolyt összegekből valósították meg az illetékesek.

– Ez hosszú távon nem tartható fenn – hansúlyozta a miniszter, aki arra is kitért, hogy az állam nem bábáskodhat tovább mindenki felett, vissza kell állítani Szerbiában az egészséges munkamorált.

– Az állam csupán megadja a pénzügyi előfeltételeket arra, hogy beinduljon a gazdasági fejlődés, ehhez azonban keményen kell dolgozni, amire a kilencvenes évek konfliktusait követően nem volt példa – magyarázta Vujović, aki szerint több százezer olyan polgár él az országban, aki nem tisztességes munkából keresi meg kenyerét.

– Szavatolni kell, hogy az emberek a bérükből tisztességesen meg tudjanak élni. Ehhez viszont Szerbia többrétű modernizációja is szükséges – folytatta.

A pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy a befolyt összegek nagy részét a kormány az adósságok törlesztésére fogja fordítani, valamint kisebb mértékben olyan projektumok megvalósítására, amelyek a gazdasági körülmények javítását szolgálják. Ennek kapcsán fejtette ki azt is a tárcavezető, hogy a gazdasági mutatók az év első negyedében negatív irányba haladnak, utána viszont növekedés várható.

A közadóssághoz kapcsolódóan Vujović arról beszélt, hogy a költségek a következő évig fognak növekedni, és utána megkezdődik törlesztésük. A kormány azt tervezi, hogy az adósság negyven százalékát dinárban törlesztené, így marad dollárja a költségek térítésére, és az ország nem lesz akkora deviza-kockázatnak sem kitéve.
EGY ESÉLY: TELJESÍTENI

Ebben az évben a Szerb Nemzeti Bank (SZNB), a pénzügyminisztérium és a bankok közösen fogják megoldani a tisztázatlan hitelek magas arányának problémáját – jelentette be a fórumon.

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó, aki arról is biztosította a jelenlevőket, hogy az innen származó lehetséges veszteségeket képes fedezni a jegybank, ugyanis a banki szektor fizetőképes.

Mint kifejtette, a pénzügyi szektor felerősítése egyike a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás gerincének is.
– A bankok egyenlegét olyan módszerekkel fogjuk követni, mint ahogyan az unióban teszik, a legjobb szakértők segítségével – magyarázta a bankkormányzó.

A reformok mentén Tabaković elmondta, hogy Szerbiának csak egy esélye van, a konszolidációs lépések maradéktalan teljesítése. Továbbá azt is ecsetelte, hogy a jegybank mindent megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a gazdasági reformok pénzügyi feltételeit. Ennek egyik sarokköve a pénzintézeti szektor stabilitásának megőrzése és az árfolyam kiegyensúlyozott mértékének megőrzése.

Végül a bankkormányzó arra is rámutatott, hogy a jegybank nem tervezi olyan radikális lépések bevetését mint a pénzintézetek jogi lehetőségeinek korlátozása és a hitelkamatok előzőleges, szigorú megszabása.