2024. április 19., péntek

Késik az átszervezési terv elfogadása a Jugoremedijában

A csődeljárás alatt álló nagybecskereki Jugoremedijában félkapacitással folyik a termelés, mivel igencsak elhúzódott az átszervezési terv elfogadása. Ehhez nagyban hozzájárult az ügyvédek több hónapos sztrájkja is, aminek következtében megbénult a nagybecskereki Gazdasági Bíróság munkája is. A gyógyszergyártásban viszont hosszadalmas eljárás a gyógyszerek regisztrálása, akár a beruházási ciklusok beindítása.

Takaréklángon folytatódik az agónia (Fotó: Kecskés István)

Takaréklángon folytatódik az agónia (Fotó: Kecskés István)

Az ügyvédek sztrájkjának lezárásával megteremtődtek a feltételek arra, hogy folytatódjon a csődeljárás a nagybecskereki gyógyszergyárban. Az eljárást az is lassította, hogy utólag derült ki, a gyógyszergyár értéke háromszor nagyobb, mint amennyit a csődeljárás megindításakor állítottak. Ezt a belgrádi Városi Szakérői Intézet állapította meg a nagybecskereki Gazdasági Bíróság megrendelésére. Ez utóbbinak a felbecslése szerint a Jugoremedija értéke 68 millió euró, a csődeljárás elindításakor viszont a gyógyszergyár vagyonát 21 millió euróra becsülték fel. Az értékfelbecslő végzésre azonban panaszt nyújtottak be, amelynek folyamatban van az elbírálása.

Időközben a részvényesek és az egykori dolgozók egy csoportja a csődeljárás leállítását kezdeményezte, mert utólag kiderült, hogy a gyár értéke háromszor nagyobb a tartozásainál. Vagyis az eljárás kezdetén háromszorosan alábecsülték a vagyonuk értékét. Indítványukat azonban elvetették, azzal az indokolással, hogy a csődeljárást a törvény szerint nem lehet megsemmisíteni. A csődeljárást csak az átszervezési terv elfogadásával lehet megállítani. A másik végső megoldás a vállalat felszámolása.

Az átszervezési tervet a Hypo Alpe-Adria Bank jogutódja, a belgrádi Heta rill esteit és az újvidéki Union Medic társaság nyújtotta be, amely 2013 augusztusa óta bérli a gyárat. Jelenleg 65-en dolgoznak (zömében a gyár korábbi dolgozói), nemrég viszont még 120.an voltak. A gyógyszerek egy része, amelyeket gyártanak, jelenleg hiányzik a hazai gyógyszerpiacról.

A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozását követően, három és fél év után a privatizációs szerződést felbontották. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de 2012 decemberében csődeljárás indult és ennek következtében munka nélkül maradt négyszáz dolgozó.