2024. április 18., csütörtök
VÉLEMÉNY

A pisztoly és az utánpótlás-nevelés

Február 23., hétfő: Az Ajax után a belgrádi Partizan adja a legtöbb fiatal futballistát az európai bajnokságokba. A Crvena zvezda a 9., az MTK a 16., az újvidéki Vojvodina pedig az előkelő 19. helyen áll a listán. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által létrehozott svájci független sportkutató intézet, a CIES felmérése alapján a legjobb 31 kontinentális pontvadászatban 77 olyan labdarúgó szerepel, akik az amszterdami együttesben nevelkedtek. A szervezet honlapjának beszámolója alapján az Ajax mögött a Partizan végzett a második helyen 74 futballistával, míg a harmadik a Barcelona lett 57-tel. A katalánok kezei alól kikerült játékosok ugyanakkor kizárólag az öt legerősebb európai bajnokságban szerepelnek. A Crvena zvezda 47, a Vojvodina 37, a listán 24. helyezett Rad 35, a 30. helyen álló OFK Beograd pedig 33 játékost adott az európai labdarúgásnak. Legjobb magyarként az MTK Budapest a 16. a listán 40 játékossal, míg a Szombathelyi Haladás és a Videoton holtversenyben a 75., 23-23 labdarúgóval. A CIES a 15 és 21 év közötti futballisták átigazolását vizsgálta 31 liga 468 csapatában, és az adott játékosnak legalább három évet kellett teljesítenie az adott bajnokságban.

A top 20 tagjai: 1. Ajax 77, 2. Partizan 74, 3. Barcelona 57, 4. Dinamo Zagreb 50, 5. Sahtar Donyeck 50, 6. Hajduk Split 49, 7. Real Madrid 47, 8. Sporting 47, 9. Crvena zvezda 47, 10. Sparta Praha 46, 11. Feyenoord 45, 12. Dinamo Kijev 44, 13. Dinamo Minszk 41, 14. Porto 41, 15. Lyon 40, 16. MTK 40, 17. Heerenveen 40, 18. Man. Utd. 39, 19. Vojvodina 37, 20. Helsinki 36.

Február 24., kedd: 1. Rasim Ljajić, a szerb kormány egyik alelnöke, akit már évek óta szoros szálak fűznek a Novi Pazar Labdarúgóklubhoz, megerősítette azt az információt, mely szerint egy öt főből álló szurkolói csoport hétfőn bement a klub öltözőjébe, és pisztollyal megfenyegette Žarko Udovičićet, az együttes játékosát, aki a Rad elleni szuperligás mérkőzésen büntetőt hibázott. Ljajić hozzátette, amint értesült az esetről, azonnal ellenőrizte, hogy igaz-e a történet: az alelnök azt is elmondta, hogy a fenyegetők a csapat autóbuszán utaztak a belgrádi mérkőzésre.

2. Lionel Messi, a Barcelona négyszeres aranylabdás csatára a bírói ráadásban 11-est hibázott a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős mérkőzésen, amelyet csapata 2:1-re nyert meg. Az argentin csatár a legutóbbi tíz büntetőjéből ötöt elrontott, a Barcelona színeiben pedig a legutóbbi hét próbálkozásából csak háromból született gól. Luis Enrique, a Barcelona edzője a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón közölte: a jövőben is Messi lövi majd a tizenegyest.

Február 25., szerda: 1. A Szerbiában megjelenő napilapok sportoldalain itt-ott közlik a CIES-felmérés eredményét, de a központi téma mindenhol az, hogy dél-amerikai országokat idéző eset történt az országban, amellyel kapcsolatban a tájékoztatási eszközök igyekeztek megszólaltatni az illetékeseket, azokat, akikre a közvélemény kíváncsi lehet.

Rasim Ljajić: Ha hasonló eset még egyszer előfordul, meg kell szüntetnünk az egyesületet, nehogy megismétlődjön az eset.

A Novi Pazar Labdarúgóklub közleménye: Erélyesen elítéljük, és elhatárolódunk az ilyen esetektől. Megengedhetetlen, hogy a szurkolók bemenjenek a klub helyiségeibe. A vezetőség egyhangúlag úgy döntött, a szervezési hiányosságokért a klubnak vállalnia kell a felelősséget, s több olyan rendelkezés is született, amelyek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a jövőben ilyen dolgok ne történjenek meg.

Žarko Udovičić: Az öt ember közül az egyik rám fogta a fegyvert, és még egyszer megkérdezte azt, amit a társa korábban: Megbundáztad-e a mérkőzést? Néhányan voltunk csak az öltözőben, a félelem miatt senki nem tudott reagálni. Nem megyek vissza a klubba, mert nem érzem magam biztonságban.

A Hivatásos Labdarúgók Szakszervezetének közleménye: Sajnos, a számos felhívás és figyelmeztetés ellenére, amelyekkel igyekeztünk felhívni a közvélemény és az állami szervek figyelmét, ismét egy nagy pofont kaptunk. Lehet, hogy ez sokaknak meglepetés, de nekünk, akik ezzel a témával foglalkozunk, egyáltalán nem az, mivel soha egyetlenegy szurkolót, aki erőszakot alkalmazott, vagy fenyegetett egy játékost, nem ítéltek el. A szerbiai játékosok félelemben élnek, rettegnek, megalázva érzik magukat, s úgy várják a holnapot, hogy abban bíznak, senkitől nem kapnak pofont, senki nem gyújtja fel az autójukat, nem szegez pisztolyt a fejükhöz.

2. Ivan Maravić, a belgrádi Partizan Labdarúgóklub igazgatóbizottságának tagja közölte, hogy az egyesület adóssága 14 870 000 euró.

Összegzés: Annak a klubnak, amely második azon a listán, amelyen az európai bajnokságokba a legtöbb fiatal futballistát adó egyesületek szerepelnek, majdnem 15 millió euró az adóssága. A lista első harminc helyét nézve Szerbiából öt klub szerepel: az IFFHS szerint, amely a nemzeti bajnokságokat rangsorolja, a szerbiai Szuperliga 2014-ben – Egyiptom mögött és Észtország előtt – a 44. helyet foglalta el. Lionel Messi büntetőt hibázik: az edzője megvédi, azt mondja, bízik benne. A Novi Pazar játékosa kihagyja a tizenegyest: „szurkolók” látogatják meg az öltözőben, és pisztolyt szegeznek rá.

Valaki megkérdezhetné: ez vicc? Nem, kérem, ez nem vicc: ennek már a fele sem tréfa…