2024. április 24., szerda

Tisza menti nótaénekesek sikere

A Hálózat a Kultúráért, Művészetért Egyesület (HAKME) szervezésében Budapest XV. kerületében a Hubay Zeneiskolában február közepén rendezték meg a III. Arany Cinege nemzetközi nótaversenyt, amelyen 28 énekes mérettette meg magát négy Kárpát-medencei régióból (Erdély, Felvidék, Vajdaság és Magyarország). A délelőtti elődöntőben egy hallgató és egy csárdás szerepelt a repertoáron. A 28 versenyző közül 16-an jutottak tovább a döntőbe, ahol több nótát, egy-egy hallgatót, lassú és gyors csárdást kellett előadniuk.

A zenei kíséretet a HAKME zenekara biztosította Berki László és Fehér Gyula vezetésével. Mindketten ezüst érdemrenddel kitüntetett prímások, a 100 Tagú Cigányzenekar tagjai. A pontozást öttagú zsűri végezte Szirmai Lászlónak, az Országos Szórakoztató Zenei Központ elnökének a vezetésével. A zsűri tagja volt még id. Farkas József, a HAKME elnöke, ifj. Farkas József hegedűművész, Ötvös Csilla énekművész és Fazekas József énekművész. A résztvevőket Németh Angéla, Budapest főváros XV. kerület (Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat) alpolgármestere is köszöntötte.

Vajdaságból hárman indultak a versenyen, a temerini Morvai Melinda, az adai Molnár Csikós Gábor és Cára Aranka Csókáról.

Női kategóriában Hazay Dalma 47 ponttal végzett az első helyen. Dr. Velő Gabriella 45 ponttal a második, ugyanennyi pontot szerzett Cára Aranka is, akit a zsűri a harmadik helyre sorolt be. A temerini Morvai Melinda is jól szerepet, 39 ponttal a döntőbe jutott.

A férfi énekes kategóriájában Bohács István 48 ponttal megszerezte az első helyet, Farkas Zsolt szintén 48 ponttal a második, míg Molnár Csikós Gábor 43 ponttal a harmadik helyen végzett.