2024. március 28., csütörtök

Ingyenes parkolást a kisbabásoknak!

Amíg az embernek gyermeke nem születik, különösebben nem gondolkodik el azon, vajon mennyire érvényesülnek az anya, a szülők, a gyermek jogai abban a környezetben, ahol ő él. Később, az anya már a várandóssága elején szembesül a tényekkel, amennyiben Szabadkán él – hogy itt tulajdonképpen talán nem is annyira rossz a helyzet, viszont nem is jó. Közepesen semmilyen, mondanám inkább.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Nem annyira rossz, hiszen vannak önkormányzatok, amelyek egyáltalán nem támogatják a családalapítást. Szabadka valamennyivel hozzájárult a gyermekvállaláshoz, sőt, mondhatjuk, hogy nem is kevés pénzzel, hiszen eddig 20 000 dinár járt a várandósoknak, januártól pedig további 10 000 dinár az első gyermek megszületését követően.

Február eleji döntés viszont, hogy a 20 000 dinárt 15 000-re csökkentik. Vagyis hiába örültünk az év elején, hogy ötezerrel több támogatás jár a családalapítás mellett döntőknek, egy hónappal később visszavették ezt a támogatást, csak éppen a másik vonalon.

Aztán azok a családok, amelyek már nem az első gyermeket vállalják, nem kapnak támogatást a születést követően, csak az anyukának jár a várandósság idején 15 000 dinár.

A minap futottam rá egy Belgrádban már évek óta jól működő gyakorlatra, miszerint a helyi Parking Szolgáltató harminc óra ingyenes parkolást ajándékoz a kisbabás szülőknek. Egy feltételük van, hogy a szülők nevén legyen a személygépkocsi, és természetesen a fővárosban éljenek. A kártyák mindegyike hatvan perc parkolásra jogosít fel, azok pedig egy éven át érvényesek, a város minden parkolási zónájában.

Arra gondoltam, miért ne vehetne példát a szabadkai Parking Kommunális Közvállalat és vezetne be a főváros példájára hasonló kedvezményt. Hiszen Szabadkán évente átlagosan 1400–1500 gyermek születik, nem lenne hatalmas kiesés a vállalatnak ez a szép és nemes gesztus. A helyi gyermekvállalók pedig úgy éreznék, gondolnak rájuk, a város törődik velük.

Hasonló kedvezményt biztosíthatna a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat. Nem várom el, hogy az egész családot ingyen utaztassa, de minden bizonnyal megkönnyítené a várandósok helyzetét, amennyiben ingyenjegyet biztosítana a számukra. Könnyebb lenne a kismamáknak a kórházba, a vizsgálatokra való eljutás. Legalább a gyermek megszületéséig utazzanak kényelmesen, ha már azt követően vagy fel tudnak szállni babakocsival a járműre vagy nem. Vagy mert nem fér fel a kocsi a régi típusú buszok lépcsőin, vagy egyszerűen az emberek közönye miatt egy idő után inkább sétál, mint hogy azon idegeskedjen, lesz-e valaki, aki felajánlja a segítségét, ha fel vagy le akar szállni a gyerek(kek)kel.

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy hol élünk, és hogy milyen lehetőségei vannak egy-egy önkormányzatnak. Mert megtehetnék, hogy még ennyit sem adnak. Viszont, amennyiben Szabadka azt szeretné, hogy az a maroknyi fiatal, aki még kitart, itt, ebben a városban igyekszik megélni, és még ráadásul gyermeket is vállal, hosszútávon itt is maradjon, nem a támogatások csökkentése mellett kell, hogy döntsön. Akármennyire üres a városi kassza.

Szabadkán, amennyiben nem csökken a fiatalok elvándorlási tendenciája, tíz év múlva nem lesz ifjú munkaerő, aki a potenciális beruházók vállalataiban dolgozzon. Ha nem lesz beruházó, nem lesz munkahely. Ha nem lesz fiatal, nem lesz gyerek sem. Igaz, hogy akkor támogatásból is jóval kevesebb kell majd, de hiszem, hogy az önkormányzatnak nem ez a célja.

Bízom abban, hogy ha már „kézzel fogható” pénz nincs, akkor megfontolják a szülők ötleteit: az ingyenes parkolást, utaztatást, s talán kitalálnak még hasonló ösztönző lépéseket. Mert nem mindig a pénz, inkább a megbecsültség, az odafigyelés hiányzik a mai fiatal szülőnek, aki még bízik abban, érdemes itthon maradnia, s gyermekét szabadkaiként, szabadkainak nevelné.