2024. április 16., kedd

Talán ma elkel a smederevói Železara

Talán ma várható a végső döntés a smederevói Železara elaádását illetően, miután a hétvégén az amerikai Esmark cég közölte, hogy csupán módosított feltételekkel hajlandó felvásárolni az acélműveket a szerb kormánytól – nyilatkozta tegnap Aleksandar Vučić kormányfő a sajtónak. Mindennek ellenére a kormányfő derűlátó: szerinte ma megkötik a felek a szóban forgó adásvételi szerződést.

Aleksandar Vučić a sajtónak kijelentette, hogy a smederevói vállalat abban az esetben is tovább fog termelni, ha az amerikaik netán elállnának megvásárlásától. Közölte azt is, hogy a kormány az Esmarktól igyekszik kieszközölni azokat a garanciákat, amelyekről már folytak tárgyalások, ha tovább nem is, legalább pár hónap erejéig.

A módosított feltételeket még nem ismertette az állam a sajtóval. A kormányfő tegnapi, azaz hétfői nyilatkozatában biztosította az újságírókat arról, hogy a részleteket ma fogja ismertetni a kormány, és remélhetőleg az adásvételi szerződést is megkötik.

– Először a magánosítási tanácsadó véleményét kell kikérni. Derűlátó vagyok, véleményem szerint a feleknek még ma sikerül megállapodniuk – fejtette ki Vučić, aki még egyszer hangsúlyozta, hogy a smederevói gyár annak ellenére is tovább fog termelni, ha a kormánynak nem sikerül zöld ágra vergődnie a tengeren túli üzletpartnerrel.